Filmtips 8 augusti

TV
Foto: universal pictures
Jim Fyfe, Michael J Fox och Chi McBride i skräckfilm med svart humor.

The Frighteners

Michael J Fox jagar spöken i Peter Jacksons skräckfilm som tyvärr inte fick biopremiär i Sverige.

Mördare i det förflutna terroriserar småstad med nya brutaliteter. Svart humor och skickliga effekter.

I synnerhet effekterna imponerar, även när handlingen är tunn.

Michael J Fox är en sorts ghostbuster och det verkar som bluff, men är det inte.

Peter Jackson har skrivit filmen ihop med sin fru Fran Walsh.

Den är inspelad på Nya Zeeland, även om det ska föreställa USA.

Han har sedan dess gjort "Sagan om ringen" och mycket av effekt- arbetet för de filmerna startade kring "The Frighteners".

I Jacksons bakgrund finns också det mycket starka dramat "Svarta änglar" om två tonårsflickor i 1950-talets Nya Zeeland samt lågbudgetfilmerna "Bad taste" och "Brain dead". (1996)

TV 3

21.00

Solskenspojkarna

Samma pjäs som Hans Alfredson och Gunnar Hellström spelade på teater. Här är det Walter Matthau och George Burns som är ett gammalt komikerpar som hatar varandra, men nu måste jobba ihop. Härom-året kom den också i en tv-version med Woody Allen och Peter Falk. Skriven av Neil Simon. (The Sun-shine boys, 1975)

TCM

20.00

Till varje pris

Utmärkt Nicole Kidman som karriärgalen väderkvinna på liten tv-station. Rolig satir, och thriller, om kändisskapets lockelse i ytlighetens tid. Hon förför unge Joaquin Phoenix för att bli av med sin sege make Matt Dillon. (To die for, 1995) ZTV

21.00

Grease

Charmig musik som känns bättre nu än när den kom. Man får ta det med glimten i ögat när tuffingen John Travolta och präktiga Olivia Newton-John fastnar för varandra. Medvetet överdriven 1950-talsfärg. (1978)

Kanal 5

21.00

Blåsningen

Mycket underhållande svindlarhistoria där Robert Redford vill hämnas på gangstern Robert Shaw och får hjälp av den gamle trickspecialisten Paul Newman.

Underhållande och överraskande, med ett utmärkt radarspel mellan Newman och Redford på samma vis som i deras "Butch Cassidy och Sundance Kid".

Härligt tempo, gott om överraskningar och skådisar med utstrålning. Filmen återupptäckte Scott Joplins ragtime- musik, som fick en renässans de här åren. (The Sting, 1973)

TV 3

23.25