Filmtips 9 augusti

TV
Foto: DE LAURENTIIS
Isabella Rossellini i en av David Lynchs sämre filmer.

Blue velvet

Bitvis plågsam film där en kvinna ( Isabella Rossellini) förnedras, våldtas och misshandlas. En del chockerande scener.

Regissören David Lynch har många lojala fans som älskar allt han gör. Andra tycker hans filmer är jobbiga och/eller obegripliga.

Jag tycker några är mycket bra, andra misslyckade.

Bra är "Wild at heart", "The Straight story", "Elefantmannen", tv-"Twin Peaks". Dåliga är till exempel "Dune", "Lost highway" och bio-"Twin Peaks".

Och den här.

"Blue velvet" utspelas i en småstad, där inledningen visar bilder på prydliga trädgårdar. Men snart far kameran ner till insekterna under mark. Och det är vad de präktiga ungdomarna Kyle Mac-Lachlan och Laura Dern upptäcker när de forskar kring ett avskuret öra.

Det finns en farlig sida under idyllen, personifierad av Dennis Hoppers rollfigur och hans sexövningar med Isabella Rossellini.

Lynch är målare och en skicklig bildberättare. Men ibland, som här, känns hans filmer som tomma stil-övningar. (1986)

SVT 1

21.45

På nåd och onåd

Robert Duvall i en av sina bästa roller, en före detta countrystjärna i Texas med alkoholproblem som försöker göra comeback. Duvall sjunger själv och det finns en skiva med filmens fina musik.

Ellen Barkin spelar hans dotter och Betty Buckley är bra som exhustrun. Wilford Brimley är manager och Tess Harper en ny kvinna som han träffar.

Lågmält och väl berättat av Bruce Beresford, manus av pjäsförfattaren Horton Foote. (Tender mercies, 1983)

TV 4

1.00

I asfaltens djungel

Sterling Hayden har huvudrollen i John Hustons hårdkokta gangsterfilm. Spännande historia som följer en kupp från bovgängets sida. Marilyn Monroe i mindre roll. Även med Louis Calhern, James Whitmore, Jean Hagen och Barry Kelley. (The Asphalt jungle, 1950) TCM

23.35

Kod okänd

Österrikaren Michael Haneke väver ihop några människoöden i Paris. Juliette Binoche är utmärkt som provfilmande skådespelerska, en av flera fängslande historier. (Code inconnu, 2000)

Canal+ Gul

17.45

Vem satte dit Roger Rabbit?

Underhållande blandning av tecknat och skådespeleri. Bob Hoskins är deckare i 1940-talets Hollywood som ger sig in i den tecknade delen av staden för att fånga skurkarna.

När den kom kändes den här tekniken avancerad. Med hjälp av datorer skapades ett smidigt samspel mellan levande och tecknade stjärnor.

Häftigast är Roger Rabbits fru som liknar en femme fatale, men är en snäll kvinna. Som inte kan hjälpa att hon är ritad som hon är, säger hon. (Who framed Roger Rabbit? 1988)

TV 4

20.00