Filmtips 10 augusti

TV
Foto: FOX SEARCHLIGHT PICTURES
Kevin Kline, förvandlad till åsna, och Michelle Pfeiffer, älvdrottning.

En midsommarnatts-

dröm

Amerikansk komedi efter Shakespeares pjäs med sevärda aktörer som Kevin Kline, Calista Flockhart, Michelle Pfeiffer, Anna Friel, Rupert Everett, Christian Bale och Stanley Tucci.

Calista Flockhart spelar Shakespeare - långt från Ally McBeal. Eller? Nåja. Hon är envis rival om Christian Bale med sköna Anna Friel, och till sist gyttjebrottas de om karln, en scen som kunde vara hämtad ur en dröm i vilken modern tv-serie som helst.

Michael Hoffman har gjort en väldigt lätt och luftig Shakespeare- filmatisering.

Här flyger älvor och eldflugor i natten, här droppas blomsaft på sovande så att de förälskar sig i den förste de ser. Kärleken är blind och både människor och sagovarelser lättlurade offer. Förlagd till förförra sekelskiftet, så det cyklas mycket.

En påkostad och vacker film. Shakespeares språk flyger elegant genom trollskogen som om det också var en specialeffekt. Men till sist tar det sig på riktigt, både i kärleksbekymren och humorn.

Kevin Kline är mycket, mycket rolig i vilt överspel.

Han är den snälle hantverkaren med skådespelardrömmar som förvandlas till åsna, passionerat älskad av Michelle Pfeiffers glitterljuva älvdrottning. (A Midsummer night"s dream, 1999)

SVT 2

21.15

Stjärnornas man

Börjar som komedi, men blir allt allvarligare.

Giuseppe Tornatores film är en skröna om en bondfångare ( Sergio Castellitto) som reser runt på Sicilien strax efter andra världskriget och lurar folk att betala dyra pengar mot löfte om en filmkarriär i Rom. Rolig, men också mycket gripande och vemodig.

Han är en bedragare som tar betalt för att provfilma, men blir själv tagen av den makt han har.

En ung vacker kvinna utan utbildning blir förälskad i honom och för sent inser han allvaret i känslorna.

Tornatore håller sig ofta på Sicilien i sina filmer. Där utspelas hans genombrott "Cinema Paradiso", även delvis "Alla mår bra" och den senaste, "Malèna". Men han har också gjort "En ren formalitet" med Gérard Depardieu och Roman Polanski, samt "Pianisten/ Legenden om 1900" med Tim Roth som pianist på kryssningsfartyg. (L"Uomo delle stelle, 1995)

SVT 1

23.30

Traffic

Steven Soderbergh har gjort en fräck bioversion av en brittisk tv-serie om knark. Tre olika berättelser, i tre olika färgskalor, vävs samman. Michael Douglas spelar en domare som ska fånga en knarkhandlare, men ser först för sent vad som händer hans egen dotter. Benicio Del Toro är mycket bra som mexikansk polis. (2000)

TV 1000

20.00

Lolita

Kontroversiell historia om en medelålders man ( James Mason) som attraheras sexuellt av 14-årig flicka och därför gifter sig med hennes mor. Ny film på boken (med Jeremy Irons) har bara gått upp begränsat - för att ingen har velat distribuera. (1962)

TCM

22.00

Big

Charmig historia där vuxne Tom Hanks spelar en tolvårig pojke. En pojke som önskar att han var större, säger det till en trollkarl och vaknar upp överraskad en morgon.

Det är inget mot hur förvånad hans mor blir.

Hanks är mycket duktig som barn och det här är den bästa av flera komedier som kom samtidigt och lät vuxna och barn byta kropp.

Kanske för att den koncentrerar sig på barnet och inte har en bihistoria med en vuxen i ett barnfodral. (1988)

TV 4

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM