Filmtips 11 augusti

TV
Foto: COLUMBIA PICTURES CORPORATION
Brad Pitt spelar en IRA-terrorist på flykt i New York som träffar irländsk polis.

En fiende ibland oss

Brad Pitt är IRA-terrorist på flykt som gömmer sig hos hygglige polisen Harrison Ford i New York.

I hemlighet förbereds attentat. Sista filmen för Alan J Pakula.

Tom O"Meara (Harrison Ford) är en New York-polis av den gamla hederliga sorten. Han vill upprätthålla lag och ordning, inte skjuta skallen av brottslingarna och har bara använt sitt skjutvapen fyra gånger på 23 år. Han har fru och barn, irländsk bakgrund och lånar gärna ut ett rum i källarens villa åt en ung irländare, ny i stan.

Rory Devaney (Brad Pitt) har fått jobb som byggnadsarbetare. Han svingar gärna en bägare med Tom på kvarterets bar, gullar med ungarna och verkar helt enkelt vara en helyllegrabb. Mer personporträtt än pang-pang.

Vi lär inte bara känna utan även att förstå och tycka om dessa personer. Därför griper konfrontationen mellan dem, när den kommer, tag ordentligt.

Därför blir filmens få actionscener desto mer effektiva, då de inte bara är inkastade för att hålla biopubliken vaken. Julia Stiles har biroll. (The Devil"s own, 1997)

TV 3

21.00

Tillsammans

Lukas Moodyssons underbara skildring av ett kollektiv i Stockholm 1975 och hur barnen upplever de vuxnas livsval. Många gräl om politik och rättänkande, humor och värme och svårigheter med svartsjuka. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00

Blow dry

Underhållande men förutsägbar komedi om frisörtävlingar, av författaren till "Allt eller inget". Bra aktörer som Alan Rickman och Rachel Griffiths gör det roligt att hälsa på i den nordengelska småstaden, där färgstarka typer och frisyrer samlas. (2001)

Canal+

22.00

Beck - Money man

En polis dör samtidigt som jakten på Stockholms ledande superbrottsling intensifieras. Lennart Hjulströms rollfigur Gavling verkar kontrollera hela Stockholms undre värld.

Fast det ser bara ut att vara han och en till som utför alla brott.

Två man. Borde inte vara så svårt att stoppa. Rollfiguren Gavling är med också i "Pensionat Pärlan" och "Vita nätter".

Det börjar lite trögt, men blir mer och mer spännande. Ingvar Hirdwall i bisarr biroll är alltid sevärd.

Harald Hamrell har regisserat den här episoden och fyra ytterligare Beckfilmer. (1997)

TV 4

21.00

Festival

Ebba Hultkvist spelar en 17-åring som åker på rockfestival i Arvika trots föräldrarnas förbud och möter en självdestruktiv rockstjärna. Bra närvaro och ungdomsskildring, även om intrigen inte känns helt trovärdig. (2001)

Canal+ Gul

20.30

ARTIKELN HANDLAR OM