Filmtips 12 augusti

TV
Foto: GREENCARD PRODUCTIONS
Gérard Depardieu och Andie MacDowell spelar paret som låtsas.

Gifta på låtsas

Skönheten och odjuret i ny version.

Han är stor och bullrande, en fransman som äls-kar onyttig mat och cigaretter. Hon är blomäls-kande sund amerikan. Naturligtvis börjar de med att hata varandra.

Men de behöver varandra. Gérard Depardieu spelar den franske kompositören som försöker få uppehållstillstånd genom ett skenäktenskap. Och Andie Mac- Dowell är arkeologen som vill verka gift för att få den där riktigt häftiga lägenheten. De kommer överens om att låtsas vara gifta ett tag.

Välgjord komedi av australiensaren Peter Weir som gjort bland annat "Vittne till mord" och "Döda poeters sällskap".

Stommen är kanske gammal och den här sortens romantiska komedier har gjorts 758 gånger, men den berättas skickligt och med smittande glädje. Och lite säger den om skillnader mellan Europa och USA. (Green card, 1990)

TV 4

20.00

Nattlek

Mai Zetterlings andra film, en skildring av en mans ( Keve Hjelm) försök att frigöra sig från sitt förflutna.

Han har vuxit upp i överklassmiljö och varit starkt bunden till sin mor ( Ingrid Thulin). Nu återvänder han med fästmön ( Lena Brundin) för att bosätta sig i barndomens förnäma slott.

Zetterling visade redan här att hon suveränt behärskade filmen som uttrycksmedel. Handlingen i filmen består av smarta klipp mellan nu- och dåtid, mellan den vuxne mannens liv och hans tid som tonåring (då spelas han av Jörgen Lindström). (1966)

SVT 2

22.40

Handen på hjärtat

Lättsam och lättviktig 1960-talskomedi med David Niven som teaterkritiker och Doris Day som hans fru. Familjen flyttar med sina fyra söner ut på landet, vilket får en hel del komiska följder. Även med Janis Paige i rollen som Broadwaystjärna. (Please don"t eat the daisies, 1960)TCM 22.00

Känslostark tv-film efter Luanne Rice roman om en kvinna, Kimberly Williams, som älskas av två bröder. Hon blir ihop med den dumme, men när deras barn föds med handikapp överger han henne. Den andre ( Campbell Scott) är hyggligare. (Follow the stars home, 2001)

TV 3

21.00

Basic Instinct - Iskallt begär

Sharon Stone korsade benen utan att ha några trosor under, och bröt en ny vall i Hollywood.

"Basic instinct" är en film som vill chocka och provocera, och lyckas väl. Redan under inspelningen möttes den av demonstrationer, bland annat homosexuella som tyckte att manusets bild av lesbiska kvinnor var klyschig och negativ.

Det kan man å andra sidan säga om de flesta människor i filmen, oavsett läggning. Det är svårt att hitta någon att sympatisera med. Tittaren rycks in från öppningsscenens brutala mord till våldsamma sexscener och blodig mördarjakt.

Michael Douglas, utbränd polis med sprit- och nervproblem, jagar en mördare och börjar misstänka den ohyggligt rika författarinnan Sharon Stone. Under tiden prasslar han med polisens kvinnliga psykiater och får skäll av cheferna. Det går fort, det är uppskruvat bortom all rimlighet och definitivt barnförbjudet. (1992)

TV 3

23.15