Filmtips 14 augusti

TV
Foto: LORIMAR FILM ENTERTAINMENT
Shirley MacLaine och Peter Sellers.

Välkommen Mr Chance!

Bygger på en elak satir av Jerzy Kosinski om en trögtänkt trädgårdsmästare som av misstag uppfattas som en vis man och blir rådgivare åt de mäktiga. Fast det han säger är banalt och självklart.

Kritiskt både mot politiker och massmedier.

Peter Sellers i huvudrollen är mycket bra, en av hans främsta skådespelar-insatser. Shirley MacLaine har den kvinnliga huvudrollen och en annan duktig veteran, Jack Warden, spelar president Bobby.

Peter Sellers dog 1980 och spelade in ännu en Rosa Pantern-film efter "Välkommen mr Chance!". En mångsidig aktör som imponerade både i komiska och dramatiska roller.

Regisserad av Hal Ashby (1929-1988) som började som klippare och vann en Oscar för "I nattens hetta".

Som regissör gjorde han bland andra "Harold & Maude", "Det hårda straffet", "Schampoo" och "Hemkomsten".

Många av hans filmer tittar på USA med kritiska ögon. (Being there, 1979)

SVT 1

13.55

När solen står som högst

Sensuell, lågmäld kärleksfilm från Hanoi av Tran Ahn Hung som gjorde "Cyclo". Om fyra vuxna syskon och deras kärleksliv, vackert och suggestivt. (Mua he chieu thang dung, 2000)

Canal+

21.00

Children of the revolution

Medan militärerna i Moskva darrar under Stalins terror och temperament finns en kvinna ( Judy Davis) som tror på honom.

Hon sitter i Australien i det tidiga 1950-talet, är förälskad i arbetarnas revolution i allmänhet och i Stalin i synnerhet.

Ingen lokal man kan mäta sig med den sovjetiske ledaren. Och när hon får åka dit blir hon överlycklig. Mer besvikna blir hennes hunsade beundrare Geoffrey Rush och politiske motståndare Sam Neill.

Men när hon blir gravid efter sitt Moskvabesök vill de ändå på var sitt sätt vara fadern. "Children of the revolution" klipper mellan 1980-tal och 1950-tal. Den är rolig och dråplig, men det löper också ett tragiskt stråk genom berättelsen.

Som vuxen får hennes revolutionsskolade son problem med sin identitet och så småningom med frågan om vem som egentligen är hans far.

Rachel Griffiths (Muriels bröllop) och F Murray Abraham (som Stalin) är bra i biroller.

Men det är Davis rastlösa ilska och energi och Geoffrey Rush (Shine) som ledsen make som bär den här originella och levande historien. (1996)

SVT 1

21.30

Pat Garret och Billy the Kid

Mytomspunnen brottsling som knappast såg ut som Kris Kristofferson, 37 år här. Han jagas filmen igenom, precis som i verkligheten. En ofta filmad gestalt. Bob Dylans (han spelar Alias) musik är bäst i det här våldsamma, men lågmälda västerndramat av Sam Peckinpah. (Pat Garret and Billy the Kid, 1973)

TCM

22.00

Exiled

Långfilmslångt avsnitt av tv-serien "I lagens namn". Här gör Chris Noth (Mr Big i Sex and the city) comeback som polisen Mike Logan och ska försöka lösa ett fall för att få tillbaka respekten. Bra skådespelare som Benjamin Bratt, Jerry Orbach och Sam Waterston. (1998)

TV 3

21.00