ZTV

10 orsaker att hata dig

TV

September. Shakespeare i dagens USA. ”Så tuktas en argbigga” flyttad till high school, där typerna är de vanliga i amerikansk film. Men gjort med humor och finess. Heath Ledger och Julia Stiles är bra i huvudrollerna. (1999)

Cliffhanger

September. Sylvester Stallone som bergsklättrare. Ett gäng terrorister hamnar i hans berg och det blir gisslandrama, jakt på försvunna pengar och action. (1993)

Du har mail

Oktober. Tom Hanks är chef för en stor bokhandelskedja i New York. Meg Ryan driver en liten barnbokhandel vars existens hotas av hans företag. (1998)

Kung Ralph

Oktober. Hela den engelska kungafamiljen omkommer och den enda arvingen är en barpianist (John Goodman) i Las Vegas. (1991)

Nightmare before christmas

Oktober. Mycket skicklig animering av Tim Burton, en lite elak julsaga om när busarna tog över julen. Rätt söt till sist, och välgjord. (1993)

Ronin

November. En ”ronin” var, enligt legenden, en samuraj utan ledare. Här spelar Robert De Niro, Stellan Skarsgård och Jean Reno före detta spioner på uppdrag. (1998)

Cable guy

December. Jim Carrey är mer påfrestande än rolig som sjukligt ensam tv-installatör. Han tränger sig på Matthew Broderick och tar över dennes liv. Mer orolig än kul. (1996)

Herr Arnes penningar

12 augusti. Nyinspelning av Selma Lagerlöfs roman. Med Ulla Jacobsson, Ulf Palme och Bibi Anderson. (1954)

Välkommen mr Chance!

14 augusti. Peter Sellers, spelar en man som varken kan läsa eller skriva. När han för första gången lämnar sitt hus och sin trädgård, hyllas han som ett geni av de mäktiga politiker han möter. (1979)

General von Döbeln

26 augusti. Filmversion av Sven Stolpes bok "Döbeln". Handlar om de allierades kamp mot Napoleon 1813. (1942)

Glengarry Glen Ross

18 september. Ett gäng säljare kallas samman. Den självsäkre, den framgångsrike, föredettingen och den bittre. Välskrivet, välspelat om den amerikanska mardrömmen. Med Al Pacino och Jack Lemmon. (1992)

Mitt liv som hund

6 oktober. Lasse Hallströms dubbelt Oscarsnominerade film. Humor och allvar, om Ingemar, tonårsgrabben som får åka till morbror i Småland när mamman blir svårt sjuk. (1985)

Brott i sol

7 oktober. Svensk thriller om ett mord i en skärgårdsvilla. Bra skådisar (Birger Malmsten, Gunnel Broström, Ulf Palme) men förutsägbar intrig. (1947).

Med livet som insats

9 oktober. Om motstånd och kamp i ett anonymt östland. Filmen är delvis inspelad i Riga strax före andra världskrigets utbrott. (1940)

Räkna de lyckliga stunderna blott

21 oktober. Rune Carlsten berättar om olycklig kärlek under 1890-talet genom tillbakablickar. (1944)

Mordet på Orient-expressen

23 oktober. Hercule Poirot i påkostad Agatha Christie-deckare. Lite för lång och det är inte svårt att lista ut vem som är mördaren. (1974)

Hets

11 november. Filmen som startade Ingmar Bergmans filmkarriär. Det var visserligen Alf Sjöberg som regisserade filmen, men Bergman skrev manus. ”Hets” handlar om den fruktade latinlektorn Caligula (Stig Järrel). (1944)

Gösta Berlings saga

12 november. Mauritz Stillers filmatisering av Selma Lagerlöfs roman som han förvandlade till en romantisk äventyrsmelodram med många rafflande scener. Greta Garbo i sin genombrottsroll som sköna Elisabeth Dohna. (1924)

Körkarlen

19 november. En av de stora stumfilmsklassikerna. Victor Sjöström spelar själv huvudrollen som hånfull och elak på väg mot undergången, men han får besök av döden och får se vad hans handlingar fått för konsekvenser. (1920)

Swedenhielms

25 november. Klassisk svensk komedi om en familj i upplösning. Gösta Ekman den äldre som professor Swedenhielm. (1935)

Giftas

26 november. Efter en novell av August Strindberg, en polemik mot en kvinnosakskvinna som vill kämpa mot prostitution men ”säljer” sin kropp till sin make för att få sin vilja igenom. (1955)

Kalle på spången

17 december. Edvard Persson spelar gästgiveriägaren Kalle på Spången som dras med en gnatig hustru, en sträng spritkassörska och en utomäktenskaplig dotter. (1939)

Bokhandlaren som slutade bada

23 december. Jarl Kulle har själv regisserat den här burleska Piraten-historien med bland andra Allan Edwall och Margaretha Krook. Rolig och vemodig, välspelad och hjärtlig. (1969)

Jazzgossen

24 december. Film från 1958 men den tar sin början på 20-talet. Via en påhittad teaterman följer den Karl Gerhards karriär till och med andra världskriget. (1958)

Asterix och Obelix möter Caesar

29 december. Påkostad fransk filmkomedi om de populära tecknade seriefigurerna Asterix och Obelix som slåss mot romerska soldater. (1999)

Här har du ditt liv

31 december. Jan Troells suveräna filmversion av Eyvind Johnsons ”Romanen om Olof”. Det handlar om norrlandspojken Olof och hans liv i arbetarmiljö under åren 1914–1918. (1966)