”Vi använder samma teknik som polisen”

Martin Timell leder ”Position X” i SVT

Foto: CECILIA ENHOLM
Spanarna kommer att vara rymmarna hack i häl och det gäller att vara uppmärksam, en rymmare kan dyka upp var som helst. Martin Timell leder programmet.
TV

Avancerad teknik, vansinnigheter, men framför allt en spännande och fartfylld jakt över hela Sverige. Det bjuder Martin Timell på i fem veckor framöver.

Foto: CECILIA ENHOLM
I höst arbetar Martin dubbelt, han är programledare för både "Position X" och "Äntligen hemma".

Kommer ni håg "På rymmen" som gick i TV4 för några år sedan? Dalmasarna Hjalle och Heavy var mästarrymmare och hela Sverige förfärades över hur fort det kan gå när Charlotte Nilsson är ute och jagar i direktsändning. Nu satsar TV4 på "Position X", ett nytt program där rymmare och spanare möts i en rafflande kamp runt hela landet.

På fredag drar det igång med tre rymmarpar som under en vecka ska hålla sig undan för två spanarpar. Varje morgon får rymmarna ett uppdrag att lösa, samtidigt som de ska undvika att hamna framför spanarnas kameror.

Låter det enkelt? Det är det inte. Spanarna har numer teknisk hjälp i sitt jagande. Rymmarnas mobiltelefoner skickar hela tiden signaler till sändare som finns överallt i hela landet. Genom att kolla vilken sändare som tar emot signaler från vilken mobiltelefon kan man ta reda på var telefonen befinner sig. På detta sätt kommer spanarna få rymmarnas ungefärliga position varannan timme.

– Det är i princip samma teknik som polisen använder sig av, alla mobiltelefoner går att spåra så, säger Martin Timell, programledare för programmet. Spanarna har alltså alla förutsättningar att vara hack i häl på rymmarna hela tiden.

Att Martin är programledare för ”Position X” innebär inte att det är slut med "Äntligen hemma", det gör han samtidigt.

– Med bra mat, motion och ordentligt med sömn är det inga problem, säger Martin som är van att arbeta mycket. Efter många år i branschen har han lett de flesta typer av program, och ”Position X” är ett program han ser fram emot att jobba med.

– Jag längtade efter att göra direktsändningar, det är tråkigt att repetera och så är det en speciell nerv när man bara har en chans på sig, alla ger sitt yttersta, säger han.

Direktsändningar innebär också att vad som helst kan hända, en egenskap som inte behöver vara negativ. Det är istället något man ska använda sig av i programmet.

– Det ska inte vara så tillrättalagt, jag vill att ”Position X” ska vara tufft, roligt, spännande och med mycket skratt och vansinnigheter. Men det ska vara äkta vansinnigheter.

Äkta galenskap var något som rymmarna ordnade i ”På rymmen”.

– Jag önskar att vi hittar par som Hjalle och Heavy som man kan skratta med och som står med båda fötterna på jorden.

Hemma i tv-sofforna kan man hela tiden följa jakten.

– Tittarna kan också få reda på spanarnas och rymmarnas positioner, genom att titta på nätet, säger Martin. Varje veckodag sänds också en halvtimme med bilder från de senaste dagarnas jakt.

Det finns fler sätt för tittarna att påverka programmet. På fredagarna är den stora direktsändningen där tittarna röstar ut ett rymmarpar och ett nytt par kommer till. När fem veckor har gått är det också tittarna som avgör vilket par som blir vinnare av ”Position X” och som pris får åka på en äventyrsresa.

Under serien kommer Martin att hålla sig i studion och lotsa tittarna genom jakten och utröstningar. Det finns ingen spaningscentral som hjälper spanarna och det gör inte Martin heller,

– Jag är en helt neutral programledare, säger Martin med ett flin, men tillägger, det vore väl tjänstefel att inte heja på rymmarna!

Fakta Martin Timell

Corinna Björk