Från okänd till rampljus

Selena

TV
Foto: ESPARZA/KATZ PRODUCTIONS
Jennifer Lopez som den mexikansk-amerikanska sångstjärnan Selena Quintanilla-Perez (1971-1995) som mördades i ett svartsjukedrama.

Amerikansk sångstjärna med mexikanska rötter var på väg att få engelskspråkigt genombrott när hon mördades.

Jennifer Lopez är bra i rollen, liksom Edward James Olmos som hennes pådrivande far.

I de spansktalande delarna av USA var Selena Quintanilla en stor stjärna och filmen följer henne från okänd till rampljus.

Filmen släpptes direkt på video i Sverige. I hemlandet blev den ett lyft för Jennifer Lopez som hade gjort en del roller tidigare, men också varit dansare bakom Janet Jackson.

När jag träffade Lopez 1998 i samband med att "Out of sight" visades vid filmfestivalen i Venedig skulle hon skivdebutera.

– Jag har alltid velat göra en skiva. Jag började som sångare/dansare, flyttade till Hollywood, fick jobb i tv-serien ”In living color” och skådespelarkarriären tog fart. Men sedan när jag gjorde filmen "Selena" kände jag hur mycket jag saknade sången och musiken.

(1997)

SVT 1 21.00

Jailhouse rock

Den bästa Elvis-filmen, men tyvärr är inte konkurrensen mördande bland de 31 spelfilmer han gjorde. Här hamnar han i fängelse efter slagsmål på en bar.

Han träffar en fånge som lär honom att överleva och också att använda sin sångröst. Väl ute blir han stjärna, men cynisk, hård av fängelseåren.

Leiber- Stoller skrev titellåten, men också "Treat me nice" och "Don"t leave me now" i filmen.

(1957)

TCM 18.10

Drop dead gorgeous

Svart humor i mycket elak satir kring skönhetstävling i Minnesota. Låtsasdokumentär som visar intrigerna. Kirstie Alley och Ellen Barkin är mammor, Kirsten Dunst och Denise Richards tävlar. Lutfisk dyker upp i de här svenskbygderna. Släpptes direkt på video i Sverige. Trots att det är en mycket vassare film än mycket som hamnar på den stora duken.

(1999)

TV 1000 22.00

The broken hearts club

Om ett gäng homosexuella kompisar i Los Angeles. En gay-såpopera, säger de själva. Om kärlek, besvikelser, förhållanden och otrohet. Dean "Stålmannen" Cain är den snygge förföraren som krossar hjärtan och veteranen John Mahoney en krogägare.

(2000)

TV 1000 18.00

Det våras för Frankenstein

En av de bättre av Mel Brooks parodifilmer, gjord med stor kärlek. Gene Wilder spelar släkting till den fruktade forskaren och de hinner skoja med många av skräckfilmens klyschor.

Marty Feldman är assistenten som tar fel hjärna och Peter Boyle spelar monstret som Wilder försöker lugna med ett spontant "hello handsome". Hackman är mycket rolig i en kort sekvens som driver med den klassiska scenen ur 1933 års "Frankenstein", där varelsen möter en blind man och delar på mat.

Den svenska serien med "Det våras"" uppstod när "The Producers" först floppade men sedan gjorde succé som "Det våras för Hitler". Efter det fick Brooks komedier sådana svenska titlar, så det vårades för stumfilmen, sheriffen, galningarna, Robin Hood och rymden.

Till sist bad Mel Brooks att svenskarna skulle sluta med det greppet.

(Young Frankenstein, 1974)

TV 4 23.50