Vad får tryckas i USA?

Larry Flynt – skandalernas man

TV
Foto: COLUMBIA PICTURES CORPORATION
Woody Harrelson gör rollen som Hustlers utgivare Larry Flynt.

Milos Forman berättar roande och skickligt om knölen som ger ut porrtidningen Hustler. Porträtt av en fifflare, utan att riktigt ta upp tidningens innehåll, men också kamp för yttrandefrihet och Courtney Love sevärd i biroll som Flynts flickvän.

För det viktiga i filmen är de juridiska tvisterna om vad som får tryckas och inte. Edward Norton spelar advokaten som tar fallet ända till USA:s högsta domstol.

Woody Harrelson är bra i titelrollen som den färgstarke, men inte särskilt sympatiske, tidningsutgivaren.

Milos Forman föddes 1932 och gjorde de första filmerna i sitt hemland Tjeckoslovakien som de mycket underhållande "En blondins kärleksaffär" och "Det brinner min sköna".

Hans första film i USA var "Taking off" och han har också gjort bland andra "Gökboet", "Hair", "Amadeus" och nu senast "Man on the moon".

(The People vs Larry Flynt, 1996)

TV 3 21.00

Tumbleweeds

Engelskan Janet McTeer är mycket bra som fattig amerikansk kvinna på väg västerut med sin tolvåriga dotter. I San Diego försöker de hitta ett nytt lugn, trots moderns struliga sexliv. Och dottern kämpar med Shakespeare i skolan. Gammal intrig, men välspelat.

(1999)

TV 1000 Cinema 17.10

Fame

Välgjord musikfilm av britten Alan Parker om skola för dansare/sångare/musiker/skådisar i New York. Följer några ungdomar och deras drömmar. Följdes av mycket populär tv-serie med andra skådisar.

(1980)

TCM 22.15

De skoningslösa

Välgjord västern av Clint Eastwood. Rå misshandel av en prostituerad. Belöning utlovas till den som hämnas. Sheriffen Gene Hackman försöker stoppa dem, men snart är prisskyttarna på väg. Bland dem Eastwood själv som rider med en skjutgalen yngling och gamle vapenbrodern Morgan Freeman. (Unforgiven, 1992)

Canal+ Gul 18.20

Farlig förbindelse

Gifte Michael Douglas har ett sexigt möte med den nya bekantskapen Glenn Close. Han vill inte att de ska ses mer. Men det vill hon. Verkligen.

Anne Archer är hustrun i thrillern som blev stor snackis. Inte minst i porträttet av en desperat ensamstående kvinna.

Den filmades med flera olika slut och det som nu finns kom till efter testpublikens reaktioner.

Regisserad av Adrian Lyne som ofta gör snygga filmer, men lika ofta tomma och ytliga. Han är mannen bakom "Flashdance", "9 1/2 vecka", "Ett oanständigt förslag" och nu senaste otrohetsthrillern "Unfaithful".

(Fatal attraction, 1987)

Kanal 5 23.15

ARTIKELN HANDLAR OM