En Bergmansk favorit

Syskonbädd 1782

TV
Foto: SANDREWS
Bibi Andersson och Jarl Kulle i Vilgot Sjömans kärleks- och incestdrama.

En av Vilgot Sjömans bästa filmer. Ett kärleks- och incestdrama bland adeln i 1700-talets Sverige. Delvis Bergman-influerat. Med bland andra Jarl Kulle och Gunnar Björnstrand samt Bibi Andersson och Per Oscarsson som syskonen.

Här finns mycket fint skådespeleri och det är också en väldigt vacker film med foto av Lasse Björne.

Två olika sorters sångerskor är med i mindre roller, Sonya Hedenbratt som pastorska och Kjerstin Dellert som hovsångerska. Gunnar Randin spelar Gustaf III.

Vilgot Sjöman började som författare och skrev några filmmanus innan han debuterade som regissör.

På 1960-talet vållade flera av hans filmer stor uppståndelse, först "491" med Lena Nyman, sedan "Jag är nyfiken gul" och "Jag är nyfiken blå". Även kring "Syskonbädd 1782" blev det en del censurbråk, men utom-lands. Vilgot Sjömans senaste långfilm var "Alfred" 1995, om uppfinnaren Nobel.

Ingmar Bergman valde ut "Syskonbädd 1782" som en av sina älsklingsfilmer när han plockade ihop 35 filmer till serien Bergmans 1900-tal som visades i samband med Göteborgs filmfestival för ett par år sedan.

(1965)

SVT 2 22.40

I andras ögon

Oscarsnominerat franskt drama om en obildad direktör som plötsligt blir fängslad av teater, kultur, konst. Om att inte döma andra, om olika sorters smak när människor möts i olika situationer. (Le Goût des autres, 1999)Canal+ Gul 15.55

Billy Bob Thornton fick en Oscar för manuset. Han spelar själv den förståndshandikappade Karl som bara var barnet när han mördade sin mor. Nu släpps han ut från mentalsjukhus och återvänder till hemstaden.

(1996)

TV 1000 20.00

Appassionata

En av 1940-talets stora svenska melodramer. Handlar om två berömda musiker ( Georg Rydeberg, 1907-1983, Alf Kjellin, 1920-1988) och deras kärlek till musiken och en kvinna ( Viveca Lindfors, 1920-1995). Titeln är från Beethoven.

(1944)

SVT 1 14.15

Hjärtlösa typer

Komedi med Danny DeVito som här är gift med Bette Midler. Han funderar på att mörda henne och blir lättad när någon kidnappat henne. Lösensumma? Knappast.

Bill Pullman spelar härligt korkad, Judge Reinhold och Helen Slater är de snälla kidnapparna. Och här är det lite omvända roller, eftersom den som verkar vara offer (DeVito) knappast är det.

Bantning spelar en viss roll för intrigen, och en seriemördare går lös i en spännande sidointrig. Men mest handlar det om humor.

Regisserad av Jim Abrahams och bröderna David och Jerry Zucker som tillsammans också gjort skämtfilmer som "Titta vi flyger!", "Top secret!" och "Nakna pistolen".

I England var det 18-årsgräns på den här filmen, eftersom en kvinna visar brösten i en sexscen, men i Sverige var den tillåten från 11 år. Så olika ser världens länder på vad som är skadligt.

(Ruth-less people, 1986)

TV 4 20.00