Roligare på scen än bio

Det våras för Hitler

TV
Foto: MGM
Dick Shawn som porträttlik Hitler, här med sin egen Eva Braun (Renée Taylor).

Hur tjänar man pengar på Broadway? Jo, genom att sätta upp världens sämsta musikal och gömma alla pengar man fick i förskott.

Mel Brooks genombrott som regissör är fortfarande kul och Zero Mostel och Gene Wilder är utmärkta i huvudrollerna.

"The Producers" var Mel Brooks första bioframgång. I Sverige floppade filmen från 1968 först, men slog stort när den sattes upp igen med det nya namnet "Det våras för Hitler".

Efter det blev Brooks känd för parodier på västern, skräck, stumfilm och Hitchcock. Sedan tog skämten slut, fast han fortsatte att filma.

Bättre gick det förra året, när han förvandlade "Det våras för Hitler" till en Broadwaysuccé.

Det är den roligaste musikal jag sett på länge. Den driver också med scenklyschor. En av de största rollfigurerna är storbystade blonda svenska vampen Ulla, som pratar stapplande barnsligt och får männen att dregla.

Mycket är sig likt från filmen, en del exakta scener, men annat är nytt och Mel Brooks har skrivit en massa nya sånger med roliga texter.

Och dialogen är väldigt kul och alla på scenen utmärkta. Förhoppningsvis kommer den till Sverige också.

(The Producers, 1968)

SVT 1 13.35

Överflödiga människor

Franskt drama som i original heter "Mänskliga resurser". Dokumentära kvaliteter i skildringen av en fabrik, av monotont arbete, hierarki på jobbet och stunder av avkoppling. Det handlar om far och son, om olika sätt att se på arbetet. Pappan är stolt över sonen som är ny chef, men förstår inte vad han gör eller säger.

(Ressources humaines, 1999)

Canal+ 21.00

Dancer in the dark

Lars von Triers Cannesvinnare utspelas i USA på 1960-talet där fabriksarbetaren Björk sparar pengar till sin sons ögonoperation. Och drömmer fram fantastiska sångnummer, skrivna av Björk. Med bland andra Catherine Deneuve och Peter Stormare. (2000)

TV 1000 Cinema 19.00

Pettson & Findus - kattonauten

Samma charmiga idyll som i Sven Nordqvists böcker och den första filmen. Flera berättelser vävs ihop, även om filmen knyts ihop av en sammanhängande historia. Svensk sommar, röda stugor, gott om kantareller och gäddor som nappar. Rogivande.

(2000)

Canal+ Blå 17.10

Beautiful girls

Willie ( Tim Hutton) kommer hem till småstaden och är nervös strax före sitt giftermål.

Där är livet sig likt för bland andra Matt Dillon, Lauren Holly, Rosie O"Donnell, Annabeth Gish och Uma Thurman.

Anledningen är en skolåterförening, men Huttons rollfigur är osäker på kärleken. Liksom de flesta andra i den här välspelade och välskrivna filmen om män med en konstig bild av kvinnor.

De är på jakt efter orealistiska ideal.

Willie blir vän med, och lite förtjust i, blott 13-åriga Marty, spelad av den skickliga Natalie Portman. Som före den här filmen hunnit vara med i både "Leon" och "Heat", och sedan dess gjort bland annat "Mars attacks!", "Alla säger I love you" och så förstås de nya Star Wars-filmerna där hon är prinsessan/senatorn Amidala.

"Beautiful girls" är regisserad av Ted Demme, som också gjorde "Absolut gisslan" och senast "Blow". Han dog plötsligt under en basketmatch i januari, 39 år gammal.

(1996)

SVT 1 21.30