Farliga Fischer - flickornas favorit

Det är helt galet hur kvinnorna springer efter mig

Foto: ULLA VOIGT
GENOMBROTT Den danska skådespelaren Mads Mikkelsen har fått sitt genombrott som polisen Fischer i serien ”Mordkommissionen” som går i TV 4.
TV

Mads Mikkelsen har blivit kvinnornas man genom sin roll som stenhårde polisen Fischer i danska serien ”Mordkommissionen”.

– Det är helt galet hur kvinnorna springer efter mig, säger han.

Mads Mikkelsen är inte bara tv-stjärna i hemlandet Danmark. Han ses även av drygt miljonen svenskar varje torsdag i "Mordkommissionen".

Och det var rollen som polisen Allan Fischer i "Mordkommissionen" som gjorde honom till ett namn i både Danmark och Sverige. Samtidigt som rollen även gjorde Mads Mikkelsen populär bland kvinnorna.

Tuff och hård

- Karaktären Fischer gick från att anses som psykopat och ondskefull till en kvinnornas man. Han var ganska otrevlig i början men sedan har han mjuknat, säger Mads Mikkelsen.

Fischer är tuff och hård och räds aldrig ett handgemäng. Han påminner om den svenska polisprofilen Gunvald Larsson från Beck-filmerna. Lägg där till ett spännande utseende och en rå charm.

På andra sidan lagen

Är du lik din rollfigur Fischer?

– Fischer är en handlingarnas man och det passar mig fint. Det är kul att springa med höjd pistol efter bilar. Men särskilt lika är vi nog inte.

Drömde du om att bli polis som barn?

– Jag har snarare befunnit mig på andra sidan lagen så polis låg långt ner på önskelistan när jag var yngre.

”Mordkommissionen” är ännu en i raden av danska serier som visas på svensk tv. Kriminalserien handlar om en grupp poliser inom den danska specialstyrkan. Serien bygger på verkliga fall som polisen i Danmark behandlat under de senaste tio åren.

Fler avsnitt finns

TV4 har köpt in 30 avsnitt av "Mordkommissionen" och i dag visas det 27:e avsnittet. Nya avsnitt av serien har spelats in i Danmark men på TV4 är det ännu inte klart om fler avsnitt av serien köps in.

Mads Mikkelsen har medverkat i många filmer. ”Jag är Dina”, ”Blinkande lyktor” och ”Pusher” är några i raden. I höst syns han på de danska biograferna i ”Kort en lang” om ett homosexuellt par.

– Det var kul att spela homosexuell. En roll väldigt olik Fischer, säger Mads Mikkelsen. Nu får vi se om männen gillar mig lika mycket (skratt).