Aftonbladet
Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Fiasko för SVT - nya storsåpan stoppas

Alla skyller på varandra

Ulrika Eriksson skulle leda ”United stars of Europe”. Ulrika Eriksson skulle leda ”United stars of Europe”. Foto: Ulf Höjer
DRABBAR 100 Martin Gisselman på Trigger Media skyller på Nordisk Film.   DRABBAR 100 Martin Gisselman på Trigger Media skyller på Nordisk Film. Foto: Åsa Sjöström

   ”United stars of Europe” skulle bli en jättesatsning i klass med schlager-EM. En internationell talangjakt med deltagare från hela Europa och 100 miljoner tittare.

Dessutom stod svenskar bakom produktionen.

    Sveriges Television nappade och lanserade tävlingen stort i sina kanaler.

    I går avslöjade Aftonbladet att jätteprojektet hotade att haverera. Samma dag fick SVT skamset informera sina tittare om att projektet är stoppat på obestämd tid.

    Nu vill tv-världen ha sitt program - och Sverige kan inte leverera.

Tv-skandalen är ett faktum.

Stoppet av den svenska supersåpan ”United stars of Europe” drabbar 100 miljoner tittare i 13 europeiska länder - och ställer Sveriges Television i skamvrån.

– Shit happens, säger Susanne Reich, programchef på SVT.

Jakten på ungdomar till SVT:s stora talangjakt "United stars of Europe" skulle startat i morgon. Tusentals förhoppningsfulla musikbegåvningar väntades till uttagningarna i Göteborg, Moskva, Berlin, Paris, Bryssel och London.

Nu blir det inte av.

– Det är bedrövligt att det här kunde hända med så kort varsel, säger Martin Gisselman, vd på Trigger Media, som äger tv-rättigheterna till programmet.

Skyller på varandra

På pappret såg ”United stars of Europe” ut att ha allt. Skivkontrakt och Europalansering till vinnarna, MTV-stjärnan Ulrika Eriksson som programledare, gästspel av superstjärnor, stor final på fotbollsarenan Wembley i London och tv-sändning i ett 20-tal länder i världen, bland annat 24 planerade avsnitt i SVT2 med start i slutet av september.

Men en viktig bit fattades – pengar.

Klockan 12.00 i går kom chockbeskedet. Produktionsbolaget Nordisk Film, ansvarigt för inspelningen av programmet, valde att dra sig ur projektet med omedelbar verkan. Och hela upplägget rasade som ett korthus. Världen väntade på ett program - och ingen kunde leverera.

Nordisk Film skyller på Trigger Media.

Projektet var inte finansierat och det saknades ett skrivet avtal mellan Trigger Media och det skivbolag, Warner, som skulle stå för tävlingens förstapris - ett skivkontrakt, menar bolaget.

– Och vi kan inte gå in i ett sånt här stort projekt och stå för hela finansieringen ensamma. Det är orimligt att vi ska ta hela risken, säger vd Nicola Söderlund.

Martin Gisselman på Trigger Media skyller på Nordisk Film. Han säger att den ursprungliga uppgörelsen var att Nordisk Film skulle stå för finansieringen, men att bolaget de senaste dygnen fått kalla fötter och försökt att ändra villkoren.

– De hotade med att lägga ner projektet om vi inte accepterade deras nya villkor. Det var ett skamlöst bakhåll, rena rama vilda västern, säger han.

I dag står ”United stars of Europe” naket. Man har inget produktionsbolag som kan sköta inspelningen, ingen programledare, ingen uppbackning från skivbolag och inget förstapris att dela ut i talangjakten.

Bara en tv-värld som väntar på sitt utlovade program.

Vill komma igång

I går fattade Trigger Media och SVT beslutet att skjuta på rekryteringen av tävlande på obestämd tid. Trigger Media hoppas att så snart som möjligt hitta nya samarbetspartners för produktionen. Målsättningen är att komma igång igen inom ett par veckor.

– Vår förhoppning är i alla fall att det ska bli så, men inget är helt säkert, säger Susanne Reich, programchef på SVT i Göteborg.

”Det är tråkigt”

Stoppet fläckar ner SVT, som har den svenska sändningsrätten till supersåpan. I en stor tv-kampanj har statstelevisionen presenterat jättesatsningen och uppmanat unga tittare att skicka in sina ansökningar. Men i går kväll fick kanalen underrätta sina tittare om bakslaget.

– Det är inte pinsamt, bara tråkigt. Det här beror ju på saker utanför vår kontroll. Shit happens, säger Susanne Reich.

Samtliga inblandade vill att MTV-stjärnan Ulrika Eriksson ska leda programmet - om det blir av.

Men hon har alternativ.

– Hon är välkommen tillbaka till oss i höst, säger Mats Jankell, programchef på MTV.

SVT:s vd Christina Jutterström avböjer att kommentera.

Stoppet påverkar hela världen

Kanalerna som har avtal om att sända

programmet:

Europa

Frankrike: AB1

Belgien: AB3

Schweiz: AB1

Monaco: RTL9

Luxemburg: RTL9

Ryssland: DTV

Estland: TV3

Lettland: TV3

Litauen: Tango TV

Ungern: Viasat 3

Tyskland: Onyx TV

England: Channel 5

Sverige: SVT2

 

Övriga världen

Mauritius: AB1

Fransktalande Afrika: AB1

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet