Filmtips 22 augusti

TV
Foto: Touchstone pictures
Richard Dreyfuss, Emilio Estevez.

Spanarna

Poliser i Seattle får i uppdrag att övervaka en kvinna ( Madeleine Stowe) vars förre pojkvän är en efterlyst mördare. Innan han dyker upp hinner dock en av poliserna ( Richard Dreyfuss) bli förälskad i kvinnan, och när mördaren dyker upp är det dags för konfrontation.

Fartfylld actionkomedi och Dreyfuss och Emilio Estevez är ett underhållande radarpar.

Aidan Quinn brukar spela snällare typer.

Det gjordes en uppföljare 1993 till den här filmen, men den var, som så ofta, sämre.

Richard Dreyfuss är en skicklig och mångsidig skådespelare som haft en mycket varierande karriär. Han har en replik i "Mandomsprovet" men gjorde större intryck i "Sista natten med gänget". Han växlade mellan påkostade äventyr som "Hajen" och "Närkontakt av tredje graden" och karaktärsroller på 1970-talet, men gick bort sig i missbruk.

Han gjorde comeback och har sedan dess spelat solida mogna män, och är mycket rolig i försäljarkomedin "Bäddat för trubbel". Han var bra som musiklärare i "Mr Hollands opus". (Stakeout, 1987)

TV 3

21.00

Rocky

Bra film och bra historia. Både framför och bakom kameran. Sylvester Stallone, som hade gjort några småroller tidigare, hade skrivit manuset och kämpade för att också få spela huvudrollen. Han insåg att den kunde bli ett genombrott, men han fick slåss länge för att få sin vilja igenom.

I filmen spelar han en slagpåse, en föredetting till boxare som inte var bra ens när han var på topp. Men slumpen ger honom en enda chans att möta världsmästaren. (1976)TV 3 23.30

Välgjord västern av Clint Eastwood om vanvettigt våld. Rå misshandel av en prostituerad. Belöning utlovas till den som hämnas. Sheriffen Gene Hackman försöker stoppa dem, men snart är prisskyttarna på väg. (Unforgiven, 1992)

Canal+

22.20

Con air

Nicolas Cage är en hygglig man som har tillbringat många år i fängelse. På väg hem hamnar han i samma fångtransport som USA:s farligaste män. En uppstoppad kanin får för stort utrymme.

Bland fångarna finns John Malkovich som skurkledare, en övertygande psykopat, och Steve Buscemi som pedofil. Ving Rhames är också farlig, medan John Cusack och Colm Meaney (The Commitments) leder jakten på de rymmande fångarna. Påkostad final i Las Vegas. Det är bullrande action i samma stil som "The Rock" och "Bad boys", gjorda av samma producenter.

Nicolas Cage började skådespela som ung och bytte sitt riktiga efternamn Coppola mot Cage för att inte kopplas ihop med farbrodern Francis Ford Coppola. Han spelade knäppskalle i dennes "Peggy Sue gifte sig" och var också med i hans "Rumble fish" .

Men det var "Arizona junior" och "Mångalen" som blev Nicolas Cages genombrott.

(1997)

ZTV

21.00

Following faith

Cameron Diaz spelar en engagerad kvinna som blir indragen i en tysk terroriströrelse 1971. Sex år senare reser hennes lillasyster i hennes spår för att förstå varför hon tog livet av sig. Kan den tidigare pojkvännen i Paris förklara? Även med Jordana Brewster och Christopher Eccleston. (The Invisible cirkus, 2001)

Canal+

16.55