Filmtips 23 augusti

TV
Foto: miramax films
Michael Caine som barnhemmets läkare och Tobey Maguire som hans blivande efterträdande.

Ciderhusreglerna

Abortfrågan är central i John Irvings roman om föräldralöse Homer Wells som växer upp på barnhem. Lasse Hallström har gjort en varm film med utmärkta skådespelare som Michael Caine och Kathy Baker.

Huvudrollen har Tobey Maguire. Han lärs upp till läkare av Michael Caines rollfigur och förutsätts ta över på barnhemmet.

Men han vill ut och se världen och gillar inte att utföra aborter.

Men hans resa, där han träffar vackra Charlize Theron, får honom att fundera över sina åsikter.

Michael Caine fick en Oscar för bästa biroll och när jag träffade honom vid filmens lansering var han mycket positiv till den svenske regissören.

- Lasse Hallström är ett geni. Om han inte var regissör skulle han vara ett helgon, sa Caine.

Dvd-utgåvan av "Ciderhusreglerna" innehåller en intressant kommentar av Lasse Hallström och författaren John Irving, plus några bortklippta scener.

Ett par av dem var med när filmen hade världspremiär i Venedig, men sedan kortade Hallström filmen och skalade ner musiken. (The Cider house rules, 1999)

SVT 1

21.00

Saturday night fever

Filmen som gav disko ett ansikte. Bra musik av Bee Gees och skickligt filmade dansscener. Men också en skildring av arbetarpojken John Travolta och hans försök att hitta en väg bort från Brooklyn, över bron till Manhattan. (1977)

Kanal 5

0.20

Fiket

Barry Levinsons (Rain man) gripande debutfilm. Självbiografisk historia om några ungdomar som är på väg in i vuxenvärlden i 1950-talets Baltimore. Tidiga roller för Mickey Rourke, Steve Guttenberg och Ellen Barkin. (Diner, 1982)

TCM

22.00

Traffic

Steven Soderbergh har skickligt förvandlat en brittisk tv-serie till effektiv biofilm, där tre historier kring knark vävs samman. Gränspolisen Benicio Del Toro jagar i Tijuana, domaren Michael Douglas ska stoppa på hög politisk nivå, men ser inte sin dotters problem och Catherine Zeta-Jones upptäcker vad maken håller på med. (2000)

TV 1000

20.00

The Limey

Terence Stamp spelar en hämnare som kommer från London till Los Angeles för att ta reda på hur hans vuxna dotter dog. I återblickar visas hans ungdom och flickans barndom med svartvita bilder på Stamp ur Ken Loachs film "Stackars flicka" från 1967. Steven Soderbergh (Erin Brockovich) har gjort en snygg och originell film. (1999)

TV 1000

22.30