Filmtips 24 augusti

TV
Foto: 20th century fox
Melanie Griffith, Harrison Ford och Sigourney Weaver i komedi från finansvärlden.

Working girl

Underhållande komedi om en sekreterare ( Melanie Griffith) som försöker göra karriär i New Yorks finansvärld. Harrison Ford är bra i en komisk roll och Sigourney Weaver är härligt elak som hennes chef.

Vi får först följa kontoristen hemma och på jobbet där ingen tror på henne, allra minst den korkade pojkvännen ( Alec Baldwin).

På mäklarfirman är hon duktig och får löften om befordran, men inget händer. Men när den nya vidriga chefen Sigoruney Weaver bryter benet under skidåkning tar vår hjältinna chansen att ta över ruljangsen.

Joan Cusack är mycket rolig som hennes bästa vän och jobbarkompis.

En Hollywoodfilm som faktiskt tar upp klasskillnaderna i USA.

Carly Simon vann en välförtjänt Oscar för titelmelodin, "Let the river run".

Regisserad av Mike Nichols som mest gjort bra filmer som "Vem är rädd för Virginia Woolf?", "Mandomsprovet", "Birdcage" och "Spelets regler".

(1988)

TV 4

21.00

Dave

Kevin Kline är den hygglige arbetsförmedlaren som är porträttlik den amerikanske presidenten. Han hyrs in för att vara dubbelgångare en kväll, men något går fel och vikariatet förlängs. Kopian Dave är en trevlig och god människa - den riktige presidenten en ohederlig och bufflig politisk karriärist vars hustru, Sigourney Weaver, slutat älska honom. (1993)

TV 3

21.00

Betty tur & retur

Betty ( Renée Zellweger) bor i en liten stad i Kansas, gift med en skitstövel som säljer bilar. Hennes enda glädjeämne är tv-såpan "A Reason to love" med hennes älskade doktor Ravell i huvudrollen. När Betty blir vittne till ett blodigt mord får hon en knäpp och flyttar mentalt in i tv-serien. Hon lämnar sin man och Kansas och far till Los Angeles. (Nurse Betty, 2000)

Canal+

21.00

Mitt namn är Shaft

Blaxploitation-genren hade en kort storhetstid. "Shaft" blev genombrottet och är typisk för dessa filmer: Mycket action, lite sex, en tuff hjälte som jagar brottslingar - samt fräck, funkig musik. En nyinspelning med Samuel L Jackson kom härom året. (Shaft, 1971)

SVT 1

23.20

Döden och flickan

Skickligt drama med tre personer i regi av Roman Polanski. Sigourney Weaver tycker sig känna igen rösten på en besökare som hennes man tar hem. Var han torterare under hennes fängelseår i diktaturen?

Stuart Wilson spelar hennes man och Ben Kingsley är läkaren hon misstänker. Det blir en intensiv uppgörelse.

Det utspelas i ett anonymt sydamarikanskt land där maken just fått jobb för att utreda övergrepp mot politiska fångar under den tidigare regimen.

Bygger på en pjäs av Ariel Dorfman och filmen håller sig mestadels inomhus i parets ödsligt belägna klipphus, där Polanski skickligt skapar en stämning av klaustrofobi och ångest. (Death and the maiden, 1994)

TV 4

23.15