Filmtips 25 augusti

TV
Foto: WALT DISNEY PICTURES
Ett litet tecknat kryp som fått svensk röst i ett underhållande äventyr.

Ett småkryps liv

Hjärtevärmande 3D-äventyr från samma gäng som gjorde "Toy story". Och vi som gillar den, och bioaktuella "Antz", känner igen oss i "Ett småkryps liv". Samma blandning av spänning för de små och vuxnare skämt för de stora, samma perspektiv på världen från grästrotsnivå.

Och här pratar vi verkligen gräsrot.

Grunden är den gamla fabeln om myrorna som sliter och samlar på sommaren för att ha mat till vintern och den fiolspelande gräshoppan som inte jobbar, men vill få från den andres förråd. Nu har myrorna och gräshopporna blivit många, de större djuren terroriserar myrorna och tar deras mat och berättelsens hjälte skickas ut för att hämta hjälp.

Ja, skickas ut och skickas ut" egentligen är de andra glada att bli av med den excentriske Flip ( Björn Kjellman) som hellre uppfinner knäppa hjälpmedel än lydigt drar sitt strå till stacken.

Hans äventyr utanför den lilla myrön, där en torrlagd bäck blir till Grand Canyon sett med myrögon, är upptakten till ett underhållande äventyr. Hjälpen han får med sig tillbaka är inte riktigt vad den ser ut att vara.

Samuel Fröler ger röst åt elake Hopper. (A Bug"s life, 1998)

SVT 1

17.55

De red efter guld

"Det vilda gänget"-regissören Sam Peckinpahs (1925-1984) genombrott. Västern med Randolph Scott (1898-1987) i sin sista roll. Räknas bland Peckinpah-fansen som en av hans allra bästa filmer. (Ride the high count-ry, 1962)

TCM

20.00

Flykten från Alcatraz

Ingen rymde någonsin från förra fängelseön Alcatraz i San Francisco. Eller? Clint Eastwood spelar en fånge som 1960 förde en envis kamp mot den hårde fängelsedirektören. (Escape from Alcatraz, 1979)

Kanal 5

23.30

Magnolia

Intensiv episodfilm av Paul Thomas Anderson, byggd kring ödet och slumpen och några människors öden som korsas i Los Angeles. Där finns en döende tv-boss ( Jason Robards), hans ångerfulla hustru ( Julianne Moore) och Tom Cruise som sexterapeut. Plus mycket, mycket mer och Aimee Manns musik. (1999)

TV 1000 Cinema

17.00

Noll tolerans

Full fart, spänning framför realism, mer amerikansk kaxighet än svensk försynthet. En del poliser skulle nog invända mot trovärdigheten. Film- makarna har nog studerat fler amerikanska actionfilmer än svenska polisstationer.

Men den fungerar som film.

Och intrigen om ökat våld och hot mot vittnen blir dessvärre mer och mer aktuell även i Sverige.

I centrum står en stöddig polis ( Jakob Eklund), före detta kustjägare och den sortens ensamvarg som hellre löser problemen på egen hand än sätter igång ett grupparbete.

Det är julafton, han är på väg tillbaka till sin älskarinna med hamburgare när han ser ett brott begås. Biljakt, skottlossning, dramatik.

Fortsättningsvis blir det kamp mellan polisen och den skyldige, som genom att skrämma vittnen lyckas hålla sig utanför häktet.

Utspelas i Göteborg som väl aldrig fått en så stor roll i en svensk spelfilm.

Platsen och tiden, jul och grå västkustvinter, är bra fångade, liksom skräcken hos filmens brottsoffer. Bra valda skådespelare, särskilt Peter Andersson balanserar skickligt olika uttryck. "Noll tolerans" handlar mycket om rädsla och lyckas dra in åskådaren i sin värld av hot och utsatthet.

Regissören Anders Nilsson och de andra följde upp med lika spännande "Livvakterna". "Tredje vågen" ska ha premiär nästa år. (1999)

TV 4

21.00