Filmtips 26 augusti

TV
Chris O’Donnel och Minnie Driver i ”Circle of friends”.

Circle of friends

Den bitterljuva första kärleken. I 1950-talets Irland finns den hårt hållna landsortsflickan Benny som uppvaktas av en bodknodd hemma i byn, men vill till Dublin och universitetet. Väl där träffar hon på snälle och vackre Chris O"Donnell som fängslas av den intensiva Benny.

Som inte är vacker på Hollywood-vis. Mer en ful ankunge, men Minnie Driver spelar henne med en lyskraft som är bland det charmigaste och mest smittande som visats på bio de senaste åren. En syster till Muriel i "Muriels bröllop", även om det är mer ordning på Benny.

Hon och hennes två väninnor dras in i en trasslig kärlekskarusell. Historien, efter en roman av Maeve Binchy, är enkel och kanske inte känns ny. Men den berättas med en värme och intensitet som griper.

Rolig ibland, men också vemodig och otäck när bodknodden Alan Cumming visar sitt rätta ansikte. Regissören Pat O"Connors bästa film sedan debuten "Cal". (1995)

TV 4

20.00

En skön historia

Kärlekskomedi med den suveräna skådespelartrion Cary Grant, Katharine Hepburn och James Stewart. Specialskrevs för Hepburn. Senare gjordes en musikalisk version, "High society", där Grace Kelly väljer mellan Frank Sinatra och Bing Crosby. (Philadelphia story, 1940)

TCM

22.00

General von Döbeln

Ambitiös filmversion av Sven Stolpes roman och pjäs "Döbeln". Handlar om de allierades kamp mot Napoleon 1813 och i centrum står den svenske generalen von Döbeln ( Edvin Adolphson) och hans kronprins (dansken Poul Reumert) som tack vare färgstarkt skådespeleri gör historien intressant.

De svenska soldaterna väntar i Wismar på att rycka fram mot Hamburg där fransmännen är. Döbeln fattar på egen hand ett beslut som sedan kritiseras av hans överordnande och hans ställs inför rätta.

Fortsatta intriger kring makten i Sverige där upprorsmän vänder sig mot kronprinsen, som sedan blev kung Carl XIV Johan.

Eva Henning har den kvinnliga huvudrollen och i övrigt syns bland andra Uno Henning som baron Anckarsvärd, Ivar Kåge som general Sandels och Gunnar Björnstrand som löjtnant Bäckström.

Regi av Olof Molander. (1942)

SVT 1

14.35

Måndag hela veckan

Bill Murray som cynisk, självupptagen väderpratare som skickas till en småstad för att rapportera om den årliga ceremonin när ett murmeldjur ska förutsäga vädret. Teamet blir insnöat och när han vaknar nästa morgon är det samma dag. Och så upprepas det. Han hinner bli kär i producenten Andie MacDowell. (Groundhog day, 1993)

TV 1000

20.00

Mother night

Nick Nolte spelar en amerikansk författare som är dubbelspion och gör propaganda åt Nazityskland, trogen den vemodigt lakoniska stilen i Kurt Vonneguts roman. Var försiktig med vem du låtsas vara. Boken hette "Moder natt" när den kom ut i Sverige 1961. Vonnegut var en mycket läst författare på 1970-talet. (1996)

Canal+

22.55