Filmtips 27 augusti

TV
Foto: the noel gay motion picture company
Marcelle Duprey och Laura Fraser, tonåringar i fräck film om sex och könsroller.

Virtual sexuality

Fräck, snabb och frispråkig engelsk film om sex och könsroller. London som spelplats gör den mycket djärvare än en amerikansk motsvarighet.

Här pratas klarspråk och här leks med bilder på ett sätt som påminner om tuffa brittiska tv-program. "Virtual sexuality" är fri från Hollywoods prydhet.

Ändå följer den naturligtvis kärleksfilmens spelregler. Snälla har glasögon och får inte träffa det andra könet. Klyftan mellan könen är bred som en ocean, grabbarna är tragiskt korkade kåta bestar och tjejer intrigerande förförerskor.

I centrum står Justine ( Laura Fraser), en trevlig 17-årig tjej som vill bli av med oskulden så fort hon träffar den rätte.

När hon motvilligt hamnar på en teknikmässa går hon in i ett bås och skapar drömkillen. En olycka gör att han kommer levande ut. En flicka i en pojkes kropp.

"Virtual sexuality" lyfter upp könsrollerna och skruvar till spelet mellan pojkar och flickor. Låt gå för att slutsatsen som vanligt blir "var dig själv".

Det är åtminstone kul gjort. (1999)

TV 3

21.00

Utpressning

Howard Hawks deckare med Humphrey Bogart och Lauren Bacall. Bygger på Raymond Chandlers debutroman. Så underhållande, att man inte bryr sig om den röriga intrigen. Chandler själv var osäker på vem som gjort vad. Totalförbjuden av den svenska censuren då. (The Big sleep, 1946) TCM

0.00

Släkten är värst

Allting går fel och det blir väldigt roliga pinsamheter när Ben Stiller möter sina svärföräldrar. Robert De Niro är komiskt skräckinjagande som tråkig och krävande svärfar. Stiller gör bort sig så att det blir plågsamt kul. (Meet the parents, 2000)

Canal+

22.55

Mitt andra jag

Skicklig, underhållande uppvisning av Steve Martin som plötsligt får den sura anden efter Lily Tomlin inuti sig. Hälften man, hälften kvinna och en intrig kring ett arv.

Martin är en advokat om plötsligt får en ny personlighet och han spelar det skickligt med komiskt kroppsspråk.

Victoria Tennent, engelskan som spelar den kvinnliga huvudrollen, var gift med Steve Martin under några år.

Bygger faktiskt på en bok, "Me two" av Ed Davis. Regisserad av Carl Reiner som gjort flera filmer med Steve Martin som "Supernollan", "Döda män klär inte i rutigt" och "Dr Hfuhruhurrs dilemma". (All of me, 1984)

TV 3

23.05

Himmelska dagar

Bra skådespeleri och tät dramatik lyfter det här triangeldramat med Richard Gere, Sam Shepard och Brooke Adams. Regisserad av Terrence Malick som också gjorde starka "Badlands" och "Den tunna röda linjen". Även med bland andra Linda Manz. (Days of heaven, 1978)

Kanal 5

2.10