Filmtips 28 augusti

TV
Foto: mgm
Steve Martin och Bernadette Peters träffas i 1930-talets Chicago.

Pennies from heaven

Underhållande amerikansk filmversion av Dennis Potters tv-serie. Steve Martin är en notförsäljare i 1930-talets Chicago. Bra musiknummer, men den brittiska originalserien är bättre: mer gripande, mindre glittrig. Potter gjorde själv bearbetningen.

Här finns häftiga bilder som påminner om konstnären Edward Hopper. Bernadette Peters har den kvinnliga huvudrollen.

Stor och annorlunda roll för Christopher Walken, som började som barnskådis och musikalartist och oftas försöker få in danser i sina filmer. Här gör han ett fint dansnummer.

En av de bästa rollerna gjorde Walken för tv, i sällan visade "Who am I this time?"

1981. Där spelar han en väldigt blyg man i järn- affären i en småstad.

När han spelar amatörteater blir han en helt annan människa, vilket överraskar både honom och Susan Sarandon i den kvinnliga huvudrollen.

En stillsam, nedtonad roll som Walken sällan får.

En av Walkens första filmroller var hos Woody Allen. I "Annie Hall" spelar han bror till Diane Keaton. Efter "Deer hunter" blev det mycket allvar och spänning för Walken. (1981)

SVT 1

13.15

En officer och en gentleman

Underhållande kärleksdrama med Richard Gere och Debra Winger. Han spelar en ung man, Zack Mayo, som inte funnit meningen med livet och därför satsar på en karriär som sjö- officer. Hon spelar Paula, kvinnan som vill hitta den stora kärleken och gifta sig. Men inget är så enkelt som de hade väntat sig. (An Officer and a gentleman, 1982)

Kanal 5

1.00

30 sekunder över Tokyo

Välgjord dramatisering av den verkliga attacken av amerikanska bombplan som hämnd för Pearl Harbor. Samma anfall är med i slutet av filmen "Pearl Harbor". Spencer Tracy gör rollen som Doolittle och i övrigt är det sevärda ansikten som Robert Mitchum och Van Johnson. (Thirty seconds over Tokyo, 1944)

TCM

17.45

Carrie

Stephen Kings genombrott. Alla mobbade elevers hämnd, där Sissy Spacek använder sin magiska kraft mot sina plågoandar. Det kittlar i nackhåren när Brian De Palma härmar Hitchcock så gott han kan. Rätt äcklig också. John Travolta och Amy Irving är dummingar.

Handlar om pubertetsångest och tonårstrauman.

Menstruation spelar en viktig roll i den blodiga handlingen.

För Stephen King gjorde "Carrie" att han blev framgångsrik författare och väldigt många av hans böcker har blivit film. Med ojämnt resultat. (1976)

TV 3

23.05

Bedrooms and hallways

Underhållande romantisk komedi, där det inte är självklart vem som är hetero- och vem som är homosexuell. Kvickt manus med bland andra Kevin McKidd (Trainspotting) och Jennifer Ehle (från tv-serien "Stolthet och fördom"). (1998)

SVT 1

21.30