Premiärdags för nya Bingolotto

TV

Ny studio, flera nya spel och en helt ny Lasse Kronér. Nåja, en utvilad Lasse i alla fall. Efter en lång semester har det blivit dags att snurra igång höstens första Bingo Lotto.

Foto: Roger Lundsten
Lasse Kronér hoppas att den nya studion ska gästas av fler artister från hans ”önskelista”. En drömartist är inte med på listan, däremot i säsongens andra program. ”Vem det är kan jag inte säga”, säger Lasse.

Ett par veckor innan premiären står Lasse Kronér på bryggan vid sitt sommarställe. Döttrarna, Mathilda och Amalia, matar kanadagässen som snart är både mätta och döpta. Skönheten och Odjuret får de heta.

- Skulle du se mig nu skulle du bli förbannad, säger han i telefonen, jag har det så jävla gott. Det går ganska fort att komma ner i varv, men samtidigt känner man hur fruktansvärt uppspeedad man är annars. Tidigare har jag spelat väldigt mycket under somrarna. Det är skönt att bara skita i det med.

Det här blir sjunde omgången Bingo Lotto med Lasse. Till höstens premiär har det skett stora förändringar. För första gången i programmets historia är studion helt ombyggd och flera nya spel ska presenteras.

- Bingospelet kommer vara exakt som vi körde i slutet av förra säsongen. Det är det mest optimala, säger Lasse. Men själva speldelarna har varit lite eftersatta tidigare. Jag har öppnat en låda. De har vunnit en gräsklippare, så har det varit bra med det. Nu ska det bli mer underhållande. Vi sänder fyrtio program om året. Det blir lätt lite förutsägbart, vi ska försöka göra programmen mer olika.

Lasse Kronér älskar spel. Alla sorter. Från trav till familjespel hemma vid köksbordet. Efter några brakförluster i monopol bestämde han sig för att konstruera ett eget spel. Ett där man inte är dömd att bli förnedrad i 40 varv bara för att den andra har byggt hotell på Normalmstorg. Tydligen var det fler som tyckte som Lasse. Hans spel Wall Street blev en storsäljare. Nu har han två nya på gång, förutom att han lägger sig i allt som rör Bingo Lotto.

- Om man jämför med Leif (Loket) så jobbar jag säkert 80 procent mer än vad han gjorde, i programmet alltså. Jag vill vara med och utveckla det. Det är nästan det roligaste. Att skissa på idéer och hitta på nya saker.

-Min tes har varit att ska man göra ett spelprogram ska spelen vara så underhållande att även tittaren, som inte vunnit, tycker det är kul att se på när någon annan spelar.

Det är inte bara Bingo Lotto som förändras. För Lasse Kronér själv har det hänt mycket de senaste åren. Han har lämnat Göteborg för landsbygden. Är far till två döttrar, 3 och 7 år gamla och i höst fyller han 40 år. Någon ålderskris har han inte känt av.

- 40-årskrisen har nog att göra med att man sätter sig ner och tittar på vad man åstakommit. Jag känner mig ganska tillfreds med vad jag har gjort hittils. Det som hänt är väl att jag blivit ganska tråkig. Man är mycket hemma. Det var längesen jag var på bio eller teater. Trots det känns det faktiskt väldigt bra.

Planer för de kommande 40 åren?

- Det har jag faktiskt funderat över inför den här säsongen. Hur länge ska jag hålla på? Just nu känns det väldigt kul, men man vill inte vara med i nedförsbacken. Jag har tänkt på vad jag ska bli när jag blir stor? Ska jag vara musiker och artist, eller ska jag vara programledare? Jag har inte riktigt kommit på det ännu. Båda grejerna är skitroliga, men stå på en scen och spela inför publik, det är ändå världsbäst.

Som musiker vill han gärna vara med och ha koll på artisterna som är med. I ett program som Bingo Lotto är det blandningen som är det viktiga, berättar han.

- Har man med ett klassiskt nummer så måste det komma något åt helt andra hållet också, och det går inte att ha Bruce Springsteen och Yngwie Malmsteen i samma program. Man får pussla lite.

Lasse har en lista med drömartister han vill ha med i programmet. Och den krymper för varje säsong, något han inte trodde när han började som programledare hösten 1999.

- Då satt jag och ringde runt till skivbolagen och vi hade inte chans att få en enda artist. "Nänä aldrig i det programmet", sa de. Nu ligger vi plötsligt på a-prioritet. Det tycker jag känns väldigt hedrande.

Sjunde omgången för Lasse och hur många till det blir vet han inte. Drömsituationen är att "Jobba mindre och jobba mer", som han säger. Vara mer med familjen och jobba mer med de roliga grejernam mindre med de tråkiga. Vem som tar över Bingo Lotto efter honom den dagen han slutar har han bara vaga idéer om.

- Ingen aning, jag har faktiskt inte tänkt på det. Någon som har spontanitet och som är snabb i käften måste det vara. När de bytte förra gången blev det en väldig skillnad, tycker jag. Det var en markering från Gerts sida att det skulle gå åt ett annat håll. Det vore kul om de gjorde en lika kraftig markering nästa gång. Och då vore en tjej bra. Eller kanske två programledare. Eller så skulle jag trigga på att se någon som är helt out. Claes Malmberg, till exempel. Någon som är kaxigare och kan vara lite elakare. Det skulle vara kul att se vart det tog vägen då.

Men som det ser ut i dag behöver nog ingen oroa sig för att Lasse Kronér ska lämna Bingo lotto. Inte den närmaste tiden.

- Det är ett väldigt bra jobb. Jag har ganska bra med tid i början av veckorna och kan vara hemma med barnen nu när de är små. Jag tjänar hyfsat med pengar så det är ett bra gig. Därför kan det bli lätt att fortsätta lite för länge. Men jag har sagt hela tiden att så länge det är kul så står i alla fall jag till förfogande, sen om de vill ha mig, det vete fasen. Den första dagen man känner att nu är det segt, då ska man nog akta sig för att fortsätta.

De nya spelen i höstens Bingolotto

Mats Nyman