Fängslande tv-serier

1 av 3
Lagens änglar.
TV

Under slutet av 80-talet förvandlade serien ”Lagens änglar” juristyrket från torrt till dröm. När serien nu sänds i repris har den sex tuffa tv-konkurrenter.

Lagens änglar

Först med att inse det vinnande konceptet: smarta, vackra människor och hur de ser ut i kostym. Bäst är alla fantastiska bifigurer: Arnie och hans sekreterare Roxanne, ständigt käbblande paret Ann och Stuart och arge chefen Douglas.

Tidigare i år spelades en ovanligt lyckad återföreningsfilm in med alla gamla favoriter. Visas, med lite tur, även på svensk tv.

Skulle du vilja ha dem som advokater? Alltid.

Perry Mason

Oändligt långa avsnitt om hjälten Perry Mason som har som specialitet att ta på sig omöjliga fall och sedan avslöja sanningen under pågående rättegång. Ungtuppen Paul Drake skickas ut för att vingla på höghus och leta i hemliga byrålådor.

Skulle du vilja ha dem som advokater? Om du är åtalad för mord och det finns en blodfläck på trädgårdsmästarens tröja.

Rättvisans män

Perry Mason-kopia om tjocke distriktsåklagaren JL McCabe som tar på sig omöjliga fall och sedan avslöjar sanningen. Ungtuppen Jake Styles skickas ut för att förföra offrens fruar och stå på klipphällar i sönderklippta tröjor. Ibland skjuter han ihjäl ett par, tre elaka bovar, och så slutar varje avsnitt med ett lättsamt skämt om McCabes hund Max.

Skulle du vilja ha dem som advokater? Bara om du är man och därmed slipper uppvaktning av Jake och hans kroppsbyggarbyxor.

Ally McBeal

Gjorde advokatserien het igen. Bra tills skådespelarna började väga tio kilo (Calista Flockhart, Courtney Thorne-Smith), började ”tolka” gamla Tom Waits-låtar (Vonda Shepard), fick psykiska störningar (Lisa Nicole Carson), blonderade håret (Gil Bellows) och flyttade ihop med Ringo Starrs lesbiska styvdotter (Portia De Rossi). Ja, och dessutom har Jon Bon Jovi fått en roll.

Skulle du vilja ha dem som advokater? Bara om du vill åka i fängelse.

Ed

Tom Cavanagh spelar framgångsrik advokat som flyttar tillbaka till sin hemstad Stuckeyville. I stället för rånmord och knarkaffärer handlar det om vems hund som kissat på vems staket. Ja, och så

köper han en bowlinghall också. Den handlar det mer om.

Skulle du vilja ha honom som advokat? Om du får gratis klippkort på bowlinghallen.

The Guardian

Framgångsrike advokaten Nick Fallin blir arresterad för droginnehav och döms till samhällstjänst. Nu tvingas han jonglera arbetet på sin fars häftiga advokatbyrå med att hjälpa barn som råkat i klammeri med rättvisan. Han är?trum, trum, trum? The Guardian.

Skulle du vilja ha honom som advokat? Med det smeknamnet vore det tuffare om han hade mantel och dräkt.

Advokaterna

Spinoffserie till ”Ally McBeal” om sjysta offentliga försvarare som brinner för sitt yrke och hjälper dem som har det dåligt ställt. Bobby (Dylan McDermott) säger politiskt korrekta saker som ”Det är bättre om tio skyldiga män går fria, än om en oskyldig man lider”. Mannen bakom serierna, David E Kelley, har precis skapat en ny serie, om tre kvinnliga åklagare i korta kjolar.

Skulle du vilja ha dem som advokater? Tja, om du har lite pengar har du väl inget val.

Annika Norlin , [email protected]