Filmtips 29 augusti

TV
Foto: TRISTAR PICTURES
Robert Redford spelar mannen med den gudomliga talangen.

Den bäste

Barry Levinsons drama om en basebollstjärnas ( Robert Redford) fall och uppgång.

Många kända namn som Glenn Close, Barbara Hershey, Kim Basinger och Robert Duvall. Idyllisk inramning kring dramatiskt livsöde.

Vi får först följa den unge Roy Hobbs när han upptäcks som utomordentlig talang. Men något går fel och det går många år innan han får chansen till comeback.

Kim Basinger spelar en farlig förförerska och Glenn Close är den rara flickan hemifrån landet. Som fortsätter vara god även när storstadens frestelser drabbar barndomsvännen.

I övriga roller syns bland andra Richard Farnsworth, Wilford Brimley och Joe Don Baker.

Filmen bygger på en roman av Bernard Malamud.

Barry Levinson har gjort flera bra filmer som "Rain man", "Good morning, Vietnam", "Wag the dog" och Baltimore-sviten "Fiekt", "Bäddat för trubbel", "Avalon" och "Liberty Heights". Men också "Toys" och "Sphere" och nu senast "Bandits". (The Natural, 1984/ rek 11 år)

TV 3

23.05

Die hard – hämningslöst

Tredje filmen är den sämsta, även om Samuel L Jackson är ett lyft som partner till Bruce Willis. Intrigen känns lånad när Willis polis tvingas springa från telefon till telefon (modell Dirty Harry) för att hitta en bomb innan den exploderar i en New York-skola. Vad är skurkarna ute efter? (Die hard with a vengeance, 1995/rek 15 år) ZTV 21.00

Woody Allen är en ojämn regissör. Den här filmen är en underhållande och spännande mordhistoria som börjar skämtsamt, men har sina äventyrsscener i slutet.

Diane Keaton har den kvinnliga huvudrollen, gift med Allen förstås. Hon börjar misstänka att något är lurt med grannen i huset där de bor. Woody är skeptisk, men deras kompis Alan Alda tror mest på henne och svartsjuka följer. (1993)

TV 1000

20.00

Betty tur & retur

Underhållande svart komedi om en servitris ( Renée Zellweger) som chockas av ett mord och tror hon är med i tv-serie om sjukhus. Hon åker för att träffa såpans läkare, jagad av två yrkesmördare. (Nurse Betty, 2000)

Canal+ Gul

22.00

Top Gun

Tom Cruise utbildas till strids-pilot vid USA:s tuffaste skola. Och får lära sig kamratskap samt kärlek av Kelly McGillis.

Jan Guillou har snott repliker ur filmen till de fem Hamiltonböckerna, eftersom han tycker att den är underhållande.

Piloterna har tuffa smeknamn som Maverick (Cruise) och Iceman ( Val Kilmer), Cougar och Wolfman. I en biroll finns också Meg Ryan som inte var en lika stor stjärna då som hon sedan blev.

Filmen blev stilbildande i sin framgångsrika mix av popmusik och actionscener.

Skivan sålde filmen som sålde musiken. Giorgio Morodes "Take my breath away" med Berlin blev största hiten.

Av producenterna Bruckheimer- Simpson som också gjorde "Flashdance", "Snuten i Hollywood", "Days of thunder" och "Bad boys". Bruckheimer har på egen hand fortsatt i den bullriga genren med "Con Air" och "Pearl Harbor" och "Gone in 60 seconds". (1986/ rek 11 år)

Kanal 5

21.00