Filmtips 30 augusti

TV
Campbell Scott och Steve Martin i en finurlig och fängslande film.

Konspirationen

Det är underhållande att bli lurad. Vi vet att saker och ting inte är som de ser ut att vara i "Konspirationen". Ändå finns här överraskningar. Redan titeln talar om att något är ruttet.

Originalets "Spanish prisoner" syftar på ett klassiskt bondfångartrick. Men vem lurar vem och varför?

David Mamet har skrivit och regisserat en thriller som doftar Hitchcock.

Campbell Scott spelar en skicklig uppfinnare, företaget han är anställd hos är på väg att bli förmöget tack vare hans projekt. En formel som måste förbli hemlig. Men någon vill åt den. Samtidigt som uppfinnaren är rädd för att företaget ska lura honom.

Spelplanen är riggad. In kommer aktörerna. Steve Martin spelar en rik man som anländer till den västindiska ö där företaget förbereder framtiden. Rebecca Pidgeon spelar en hurtig sekretare som vill hjälpa uppfinnaren.

En snygg syster, några FBI-agenter, en advokat - det byggs upp ett scenario kring uppfinnaren och hans klenod. (The Spanish prisoner, 1997)

SVT 1

21.00

Mannen från Mars

Klassisk science fiction från tidigt 1950-tal när kommunistskräcken var stark i USA. Michael Rennie spelar Klaatu, en av dem som kommer med flygande tefat till

Washington. Han har kloka saker att säga människorna, men alla lyssnar inte. Bra musik av Bernard Herrmann. (The Day the earth stood still, 1951)

TV 4

0.30

Kinasyndromet

Thriller om en olycka vid kärnkraftverk. Kom ungefär samtidigt som Harrisburgläckan, vilket gav den extra trovärdighet. Jane Fonda och Michael Douglas är tv-team inne vid reaktorn, med Jack Lemmon i viktig biroll. (The China syndrome, 1979/rek 15 år)

Sergeant York

Starkt, gripande drama av Howard Hawks . Utspelas under första världskriget. Gary Cooper blev Oscarsbelönad för rollen som Tennesseebonden som blir krigshjälte. Även med Walter Brennan och Stanley Ridges. (1941)

TCM

23.30

Skicka vidare

Bra historia dränks i sirap och sentimentalitet. 12-årige Haley Joel Osment lever med sin alkoholiserade mamma ( Helen Hunt) i Las Vegas. Hans nye lärare

( Kevin Spacey) ger eleverna i uppgift att hitta på

något som förbättrar världen. (Pay it forward, 2000)

Canal+

21.00