Synska ska lösa riktiga mordfall i tv

Experterna rasar mot Kanal 5:s nya progam

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
"OSMAKLIGT" Även en av Sveriges ledande kriminologer Jerzy Sarnecki är starkt kritisk till upplägget. "Det är bland det värsta jag har hört", säger han.
TV

Ouppklarade mord ska lösas med övernaturliga krafter.

Aftonbladet kan i dag avslöja Kanal 5:s senaste vapen i kampen om tittarna.

- Jävla dumheter, det är bland det värsta jag har hört, rasar professorn och kriminologen Jerzy Sarnecki.

Det var en av förra årets största tittarsucceér i Danmark. Nu hakar Kanal 5 på den ockulta trenden och gör en svensk version av tv-programmet "Fornemmelse for mord".

I serien tar sig medier an mordfall som polisen aldrig lyckats lösa. Personer med övernaturliga krafter besöker mordplatser i Sverige och söker kontakt med de döda i jakt på nytt bevismaterial. De anhöriga till offren blir intervjuade i programmet, liksom de poliser som varit inkopplade på fallen.

- Det här är det mest spännande jobb jag har gjort. Jag hoppas att vi ska få folk att förstå att det finns mer i vår värld än det vi kan se och ta på, säger redaktören Caroline Giertz, nyss hemkommen från Öland och inspelningen av det första programmet.

Men alla är inte lika entusiastiska.

När en av Sveriges ledande kriminologer, professor Jerzy Sarnecki, får höra om programmet blir han rasande.

- Det är osmakligt! Ett mord är en brutal händelse som drabbar några människor oerhört hårt. Att göra det till en jävla mediacirkus tycker jag är upprörande, säger han.

Hjälp av förening

Producenten Anders Wistbacka på produktionsbolaget Nordisk film och tv garanterar att programmen inte görs utan de anhörigas godkännande.

- Vi har dessutom kontakt med en anhörigförening som ska hjälpa oss i mötet med offrens familjer, säger han.

Men det spelar ingen roll, menar Jerzy Sarnecki.

- Det finns fortfarande mycket stora skäl att inte omvandla människors tragedier till underhållning. Människor är olika, det finns de som tror på sådana här dumheter och hoppas att det ska leda till att brottet klaras upp, vilket det inte kommer att göra. Och det kan leda till ytterligare fördjupade tragedier.

Även Leif G W Persson, professor och kriminolog, som själv medverkar i TV 3:s "Efterlyst", är kritisk.

- Det finns inget fall i svensk historia där medier har sagt mer än vad en vanlig spåkärring på tivoli kan räkna ut. Det där är nonsens.

Kanal 5:s programchef Johan Westman försvarar den nya satsningen

"En god gärning"

- Jag tycker att vi gör en god gärning när vi försöker bringa klarhet i fallen. Och om det här kan ge någon liten ledtråd för polisen att gå vidare så tycker vi det är bra. Och vad är det som är så kränkande i det här, jämfört med exempelvis "Efterlyst" som rekonstruerar olika mordfall väldigt realistiskt.

Efter nyår är det premiär för programmet, som ännu inte har fått någon programledare.

Anna Hansson