- Jag vill ju bara hitta Annelie

Pappan hoppas på Kanal 5:s medium

1 av 3 | Foto: LARS ROSENGREN
medverkar i programmet Olli Ojonen, pappa till den försvunna Annelie. "Jag vet inte vad det är för metoder de håller på med, men kan de hitta henne vore det jättebra", säger han.
TV

Fem år har gått sedan mordet på 24-åriga Annelie Ojonen.

Hennes kropp är fortfarande spårlöst försvunnen.

Föräldrarna hoppas att mordgåtan ska lösas tack vare Kanal 5:s medium.

- Vi vill ha en grav att gå till, säger pappan.

I går kunde Aftonbladet avslöja det kontroversiella programmet, där ouppklarade mord ska lösas med hjälp av medier.

Det baseras på förebilden "Fornemmelse for mord", som var en av förra årets största tittarsuccéer i Danmark.

Personer med övernaturliga krafter ska ta sig an fall som polisen aldrig lyckats lösa genom att besöka brottsplatserna och ta kontakt med de döda.

Kriminologer rasar mot programmet och kallar det nonsens.

"Det är osmakligt"

- Det är osmakligt. Ett mord är en brutal händelse som drabbar några människor oerhört hårt. Att göra det till en jävla mediacirkus är upprörande, sa Jerzy Sarnecki i gårdagens Aftonbladet.

Men för Ingrid och Olli Ojonen, föräldrar till mördade Annelie, kan det vara sista chansen att få veta vad som hänt deras dotter.

- Vi hoppas att det ska komma fram nya ledtrådar och få en lösning till slut. Det är det enda som kan få oss att gå vidare, säger Ingrid Ojonen.

Försvann spårlöst

Hösten 1997 försvann deras dotter spårlöst på Öland. Annelie var på väg till jobbet på Kalmar flygplats, men dök aldrig upp.

Polisen är övertygad om att hon blivit mördad. Men trots omfattande spaningar har de aldrig lyckats finna hennes kropp, och förövaren är fortfarande på fri fot.

Nu tar Kanal 5 upp jakten på Annelie.

Aningen skeptisk

- Det är många som har skrivit på vår hemsida och tyckt att vi ska kontakta medier. Och när jag hörde om det här programmet så tänkte jag okej, säger Ingrid Ojonen, samtidigt som hon medger att hon är aningen skeptisk.

- Man vet ju inte riktigt vad man ska tro...

Vad fick dig att vilja ge det en chans?

- Vi vill inte att det ska glömmas bort. Någon har ju gjort Annelie detta, och den personen ska inte få leva vidare utan att hela tiden påminnas om det. Och så småningom kanske samvetet vaknar.

Nyligen besökte tv-teamet henne på Öland. Ett uppslitande möte.

- Det är jobbigt att dra upp hela det här igen, jag mådde inte speciellt bra efteråt. Det tar flera dagar innan man börjar fungera normalt igen.

Öppen för alla metoder

Även Annelie Ojonens pappa ska medverka i tv-programmet.

- Jag vet inte vad det är för metoder de håller på med, men kan de hitta henne vore det jättebra. Om de hittar kroppen så skulle personen som har gjort det åka fast, säger han.

Tror du på det här själv?

- Nej, det gör jag inte direkt, men jag är öppen för alla metoder. Jag vill ju bara att de får tag i Annelie.

- Framför allt skulle vi få en grav att gå till och så skulle man kunna bearbeta sorgen på ett helt annat sätt. Just nu vet vi ingenting. Man är ju bara helt förstörd.

Pojkvännen häktades för mordet

Anna Hansson