Filmtips 1 september

TV
Fröken Smilla tolkar spår i snön.

Fröken Smillas känsla för snö

En succéroman blir film.

Den som inte vet vem som skrev boken skulle gissa på Alistair MacLean. För Bille August har tagit fasta på spänningen när han förvandlar Peter Høegs mångbottnade historia till spektakulära bilder. En explosionsartad final, och en skurk som hämtad ur en Bond-film, tippar balansen på något som börjar bra.

Att alla danskar pratar engelska är en trist kompromiss, men det som gör filmen till en sådan besvikelse är att kvar från boken finns nästan bara mordgåtan.

Visst är romanen också en deckare, men den har många fler lager.

Nu är Jörgen Perssons fina foto det som mest påminner om Peter Høegs poesi. En tekniskt välgjord, men tråkig, film. Med lite ansträngning kan man kanske tro att Julia

Ormond är från Grönland. Och engelska karaktärsskådespelare som Tom Wilkinson och Jim Broadbent är aldrig ointressanta. Men historien smälter bort, som en glass i vårsolen.

Intrigen handlar om en pojkes spår i skaren, men filmen är snarare Bille Augusts känsla för snöskred. De försynta avtrycken i snö krossas av fåniga slagsmål och action. Lavinvarning. (Smilla"s sense of snow", 1997)

TV 4

21.00

Rätta virket

Bra filmatisering av Tom Wolfes mycket underhållande och lärorika bok om de första astronauterna. Bra skådespelare och rätt ton fångar hysterin kring hjältarna. Med bland andra Sam Shepard och Ed Harris. Den sistnämnde är underbar som John Glenn, en av de tidigaste rymdhjältarna. (The Right stuff", 1983/rek 11)

Kanal 5

23.20

Summer of Sam

Spike Lee skildrar jakten på seriemördaren som kallades "Son of Sam" i Brooklyn på1970-talet. Om ett gäng ungdomar varav en av dem misstänkt av sina kompisar. Bra tidskänsla kring skräcken och uppståndelsen. (1999)TV 1000 Cinema 23.00

Lars von Triers Cannesvinnare utspelas i USA på 1960-talet där fabriksarbetaren Björk sparar pengar till sin sons ögonoperation. Och drömmer fram fantastiska sångnummer, skrivna av Björk. (2001)

TV 1000

21.40

Stulen lycka

Det bästa med "Stulen lycka" är känslan av vardag. Vi följer två människor i Washington. Han är polis, internutredare. Hon är politiker, på väg in i en valturné för att bli omvald som kongressman. De är båda, vad de tror, lyckligt gifta.

Medan vi följer deras respektive arbeten under dagen händer en flygplanskrasch. De ser den i förbifarten på tv-apparater men reagerar inte nämnvärt. Ingen de kände var ju med - väl? Även när sanningen går upp för dem låter regissören Sydney Pollack det ta tid.

Kaoset kring flygplatsen, svårigheterna att få svar och att tro på det man hör.

"Stulen lycka" känns, fast det är en Hollywoodfilm, realistisk i sitt sätt att berätta.

Så småningom blir det kärlek förstås, och alla problem det medför, och då hamnar vi mer i schabloner. Men filmen är ändå trogen sin vardagliga medelålders ton.

Alltid utmärkta Kristin Scott Thomas rollfigur är intressantast, men Harrison Ford är störst stjärna vilket ger filmen obalans. (Random hearts, 1999/rek 11)

TV 3

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM