Filmtips 2 september

TV
Dustin Hoffman, Anne Heche och Robert De Niro i en rolig och elak lågbudgetfilm.

Wag the dog

"Wag the dog" är en politisk satir som skildrar Clintons sex-skandal - trots att den är inspelad före de verkliga händelser. "Wag the dog" är en träffsäker lågbudgetfilm som elakt skildrar det politiska spelet kring en skandal i Washington. Presidenten startar krig för att dra uppmärksamheten från sexanklagelser, och det finns bilder på den unga kvinnan som är kusligt lik

Monica Lewinsky fast filmen gjordes innan den affären.

När det blir kris efter en skandal ordnar presidenten ett låtsaskrig. Rolig och väldigt lik verkligheten.

Den som håller i

trådarna är Robert De Niros mystiske rådgivare, som tar hjälp av Hollywoodproducenten Dustin Hoffman för att få största möjliga mediala genomslag. Bland annat fixas ett speciellt musiknummer kring det påhittade kriget mot Albanien. Willy Nelson leder en patriotisk allsång.

En av författarna är skicklige David Mamet, regisserad av Barry Levin- son. (1997)

TV 4

20.00

Flottans gullgossar

Steve McQueen i en tidig roll där han och några sjömanskompisar planerar en kupp mot kasinot i Venedig. Rätt tam komedi, men ändå hygglig förströelse. Med Jim Hutton, Jack Mullaney och Brigid Bazlen. (The Honeymoon machine, 1961)

TCM

18.35

Inte till salu!

En kvinna dödar i självförsvar mannen som försökte våldta henne. Ett tv-bolag ska göra film om henne men hon sluter sig och vill inte prata. Med skådespelerskan som ska spela kvinnan uppstår dock kontakt till sist. Ojämnt drama av schweizaren Alain Tanner, som gjort många intressanta filmer. Mest i början av sin karriär. (Fourbi, 1996)

SVT 2

22.40

Snatch

Bisarr brittisk gangsterkomedi om ett gäng färgstarka skurkar som lurar skjortan av varandra. Uppgjorda illegala boxningsmatcher och en mumlande Brad Pitt som boxas för att få pengar till en ny husvagn åt sin mor. Mer humor än spänning. (2000)

TV 1000

17.50

Livet går vidare

Svenskt drama som var långt före sin tid i skildringen av mäns och kvinnors liv tillsammans. Redan förlagan, Dagmar Edqvists roman "Kamrathustru", väckte stor uppmärksamhet när den kom ut 1932.

Där fanns en kvinna som hävdade att hon kunde försörja mannen hon älskade - något som på den tiden ansågs som helt otroligt.

Mannen i fråga, vägingenjören Mikael Bourg ( Edvin Adolphson), har just återvänt till Sverige efter att ha jobbat utomlands, i Afrika, i sjutton år.

Han försöker återknyta bekantskapen med sin odåga till son ( Hasse Ekman), som han inte har träffat under åren i exil. Samtidigt inleder han ett förhållande med en ung bibliotekarie ( Aino Taube). Trots fina meriter utomlands, har han dock svårt att få jobb på hemmaplan.

Något som alltså leder till att fästmön erbjuder sig att försörja

honom. En ovanlig svensk vardagsskildring. (1941)

SVT 1

14.40

ARTIKELN HANDLAR OM