Filmtips 4 september

TV
Jag trivs bättre här. Swoosie Kurtz spelar kvinnan som vägrar lämna sängen. En av många bisarra karaktärer i David Byrnes film.

True stories

Förre Talking Heads- ledaren David Byrnes bisarra film om en typisk liten stad i Texas, USA.

Han har både regisserat och spelar huvudrollen, en man som klädd i cowboyhatt åker runt i sin röda cab och visar upp staden Virgil och dess invånare, alla mer eller mindre bisarra.

Filmen utspelas under det dygn då staden firar sitt 150-årsjubileum.

David Byrne påstår att han har hittat de flesta historierna om dessa människor i tidningsar-tiklar.

Som den om det gifta paret som inte har pratat med varandra på många år.

Eller den om kvinnan ( Swoosie Kurtz) som aldrig kliver ur sin bädd.

Eller den om den fete ungkarlen ( John Goodman) som annonserar efter en fru. Någon direkt intrig har inte filmen. Det skulle möjligen vara den om ungkarlens desperata jakt på kärlek. Ska han och kvinnan som aldrig kliver ur sin säng kanske få varandra? Och var ska i så fall bröllopet äga rum?

Intressant för den som gillar en annorlunda skildring av excentriska människor. Bra Talking Heads-musik. (1986)

SVT 1

13.30

Suicide kings

Några unga män (bland andra Jay Mohr) kidnappar gangsterbossen Christopher Walken för att få reda på vem som kidnappat en ung kvinna. Ironisk humor i brutal gangsterthriller som håller nyfikenheten vid liv.

Bitvis inspirerat av Quentin Tarantino och hans filmer. (1997)

SVT 2

21.30

The secret sense

Kevin Bacon spelar familjefar som efter hypnos upptäcker att han har övernaturliga krafter och ser hemska saker. Han lyder uppmaningar från sina syner och hustrun blir bekymrad. Även med Kathryn Erbe och Illeana Douglas. Regi av David Koepp. (Stir of echoes, 1999)

TV 1000 Cinema

1.10

Johnny Mnemonic

Skrattretande science fiction med Keanu Reeves som har huvudet laddat med data. Så mycket att det hotar spränga skallen. Dolph Lundgren är elak präst.

Efter drygt en timme utbrister Keanu Reeves: "What the fuck is going on?". Ja, vad handlar egentligen "Johnny Mnemonic" om?

Den bygger på cyberspace-kungen William Gibsons bok, utspelas i framtiden och Reeves är en kurir som proppat hjärnan full med datainformation. Får han inte "ladda ner", sprängs skallen i bitar efter 24 timmar. Det är skottlossning, slagsmål, tortyr och mord i parti och minut, men blir ändå långtråkigt. Att se "Johnny Mnemonic" känns mest som att sitta framför ett dataspel - utan joy stick. (1995)

TV 4

0.10

Once upon a time in America

Storslagen, spännande och rå gangs-terfilm av gamle västernregisören Sergio Leone. Handlingen spänner från barndom till brottssyndikat. James Woods och Robert De Niro spelar huvudrollerna. En del brutala scener. (1984)

TV 1000

1.30