Sofia jagar nya svenska stjärnor i ”Fame factory”

...och i kulisserna väntar Bert

1 av 3 | Foto: MARIA ÖSTLIN
Sofia Eriksson leder treans nya dokusåpa "Fame factory" från ett nedlagd posthus i Skara.
TV

Ett posthus i Skara har förvandlats till en skola för blivande stjärnor. Programledare är Sofia Eriksson och i kulisserna står Bert Karlsson redo med kontrakten. Det har blivit dags för TV 3:s nya dokusåpa, "Fame factory".

Målet är att hitta framtidens stjärnor. Under hösten ska fjorton deltagare drillas i allt som har med artistlivet att göra. Förebilden är tv-serien "Fame", men den anrika School of performing arts i New York har bytts ut mot ett gammalt posthus i Skara.

- Det blir fantastisk scenografi, säger Sofia Eriksson. De har byggt upp en hel skola där de som medverkar kommer att bo och ha sin undervisning och varje lördag blir det en melodifestivalsliknande utslagning med jury och publik.

Under sommaren har det varit auditions runt om i Sverige. Det började ganska lugnt, men det var innan tv-reklamen visades. Efter det blev gensvaret enormt och många som kom till uttagningarna fick aldrig chansen att visa vad de gick för.

- Jag var superfascinerad hur bra alla var, säger Sofia. Tjejer som gick upp och rappade och någon liten, till synes rätt blyg tjej, som går upp och har värsta pipan. Om jag var Bert skulle jag gå omkring med färdiga kontrakt i bakfickan.

Bert Karlsson som ligger bakom projektet vill gärna se någon eller några av de medverkande i nästa års schlagerfestival och kanske finns det en ersättare till Magnus Carlsson i Barbados bland deltagarna, om han bestämmer sig för att satsa på en solokarriär.

Var tredje vecka under seriens gång kommer eleverna på skolan att släppa en ny skiva. Antagligen kommer de attt bli fler än den som går segrande från finalen, som får en skjuts framåt i karriären. Sofia tror att "Fame factory" skiljer sig från många av de andra dokusåporna.

- Den största skillnaden är att det här är en skola och det är bara toppmänniskor som kommer med. Det blir inte roligt på någon annans bekostnad.

Innan tv-karriären arbetade Sofia med allt möjligt. Hon gjorde kläder, fotograferade skivomslag och jobbade med "artistkoncepteri", som hon säger. Redan då lärde hon och Bert Karlsson att känna varandra och under åren har en vänskap och ömsesidig respekt vuxit fram. Det var också Bert som ringde och frågade om hon ville ha jobbet som programledare.

- Jag sa inte ja eller nej direkt, utan: "Det låter kul, jag ska tänka på saken". Då visste jag att han blir som en terrier som fått grepp. Det tog ungefär två minuter så ringde kanalen och produktionsbolaget upp. Jag gick på några möten och sedan så kände jag "gud vad roligt". Då kastade jag mig in i det på riktigt. När Bert brinner för något så lanserar han det bra.

Sofia Eriksson har haft en lugn sommar och vilat sig från tv-rutan ett tag. Favoritsysslan under semestern har varit den nya leksaken, en wakeboard.

- Jag har varit rätt rastlös ett tag. Nu har jag haft tid att varva ner. Åka wakeboard och få lite andra fokus i livet än arbete. Att slippa se Sofia i tv har varit skönt för mig, och kanske för andra också, det vet jag inte, säger hon.

Sedan 1992 har Sofia Eriksson varit ett TV 4-ansikte. "Soff-i-propp", "När & fjärran" och "Stadskampen" är några av programmen där hon varit med som programledare. Hon har inte upplevt några större problem med att flytta till konkurrenten TV 3.

- Fyran har varit som en mamma. De har alltid värnat om mig och varit helt fantastiska. Men det här är nog 2000-talets sätt att frilansa som programledare. Jag gör det här projektet för trean, vad som händer sedan får vi se, säger hon.

Men ändå var det inte helt enkelt att byta arbetsplats.

- Det var urläskigt att gå upp till en annan kanal för första gången på tio år. Men ändå roligt eftersom den är så mycket mindre än fyran. Det kändes som när jag började med tv för tio år sedan. Då TV 4 var jättelitet. Det blir en annan känsla av sammanhållning i lite mindre företag. Alla var otroligt gulliga när jag kom till trean.

Vad som händer efter "Fame factory", vet hon inte. Att jobba med företag och hålla i föredrag och debatter har hon gjort ganska mycket och tycker är väldigt roligt, men mer tv blir det säkert också. Något hon skulle vilja göra är motivationsprogram för ungdomar, om att söka jobb och hur man får ett bra självförtroende inför studier och arbete, till exempel. Eller ett program om nysvenskar.

- Jag skulle vilja göra något om hur olika kulturer har blandats och blivit den nya svenska kulturen. Med matlagning och musik och allt. Det skulle vara kul. Visa hur man kan se det som en tillgång.

Men under hösten är det berömmelsefabriken i Skara som gäller.

- Det känns som om det är det lyxigaste - att få vara ute i Sverige och arbeta, slippa vara i en studio.

SERIESTART "Fame factory" Måndag TV 3 19.30

Mats Nyman