Älskade "Agnes Cecilia" tillbaka

TV

"Agnes Cecilia - en sällsam historia" är ungdomsromanen av Maria Gripe som blev guldbagge-belönad film i regi av Anders Grönros.

Nu visas den som tv-serie i fem delar.

Foto: SVT19.30 SVT 2
BOR I FOSTERFAMILJ Föräldralösa Agnes Cecilia spelas som liten av Natasha Chiapponi-Grönros.

1981 kom Maria Gripes "Agnes Cecilia - en sällsam historia" ut. Tio år senare gjorde regissören Anders Grönros film av boken. Den blev - i likhet med romanen - älskad av både publik och kritiker, vilket resulterade i två guldbaggar, en för regi och en för foto.

I kväll börjar SVT sända filmen som en femdelad serie.

Övernaturligt

"Agnes Cecilia" är en övernaturlig historia och handlar om den unga Nora som i tidig ålder förlorar sina föräldrar i en bilolycka. I stället växer hon upp i en fosterfamilj (spelade av Stina Ekblad och Allan Svensson). När familjen flyttar till en lägenhet i ett gammalt gårdshus börjar underliga saker att hända. Fotsteg hörs utanför Noras dörr om nätterna, vem tillhör de?

Slagen av Röör

Huvudrollen som Nora görs av Gloria Tapia, född 1972. Hon blev nominerad till en guldbagge i kategorin "Bästa kvinnliga skådespelare" 1992 för sin insats i "Agnes Cecilia", men fick finna sig slagen av Gunilla Röör ("Freud flyttar hemifrån...").

I vuxen ålder har Gloria Tapia fortsatt med skådespelandet, framför allt i olika teaterprojekt. Däribland i kritikerrosade "Och så levde vi lyckliga..." med Frida Hallgren som sattes upp på Upsala stadsteater i våras.

Anna Thunman

ARTIKELN HANDLAR OM