Filmtips 3 oktober

TV
Foto: PARAMOUNT PICTURES
Matt Damon spelar en ung passionerad advokat.

Regnmakaren

Francis Ford Coppola har gjort en hyfsat spännande filmatisering av John Grishams thriller. Matt Damon spelar den färske advokaten som tar sig an ett fall och driver det med passion.

I inledningen är han anställd hos halvkriminelle advokaten Mickey Rourke, men den unge hjälten övertalas att öppna eget tillsammans med en juridisk fixare, Danny DeVito.

Ett av fallen rör Claire Danes som blir misshandlad. Ett annat gäller ett äldre par som slåss mot ett mäktigt försäkringsbolag som inte vill betala för deras cancersjuke sons operation. Jon Voight spelar den kalle advokaten som försvarar försäkringsbolaget.

Två domare görs av Dean Stockwell och Danny Glover.

Flera av John Grishams bästsäljande böcker har blivit film som "Firman", "Pelikanfallet", "Juryn - a time to kill", "Klienten" och "The Chamber - dödscellen". Dessutom skrev han "The Gingerbread man".

Nu ska en av hans mer spännande romaner bli film efter många års försening. Det är "Runaway jury" med John Cusack, Rachel Weisz, Gene Hackman och Dustin Hoffman.

(The Rainmaker, 1997)

ZTV 20.00

Betty tur & retur

Underhållande svart komedi om en servitris ( Renée Zellweger) som chockas av ett mord och tror att hon är med i en tv- serie om ett sjukhus. Hon åker för att träffa såpans läkare, jagad av två yrkesmördare. (Nurse Betty, 2000) Canal+ Gul 22.30

Glenn Close försvarar och blir kär i den mordmisstänkte Jeff Bridges. Är han mördaren? Manusförfattaren Joe Eszterhas har upprepat samma idéer i andra filmer, till exempel "Jade" och "Basic instinct". Regi av Richard Marquand. (Jagged edge, 1985)

TV 1000 Cinema 19.00

Cast away

Äntligen en riktig Robinson, en modern version av Daniel Defoes klassiska Robinson Crusoe-berättelse. I inledningen följer vi Tom Hanks rollfigur, en tidsfixerad chef. Skynda, skynda är hans budskap när han löser problem på olika håll i världen.

Även flickvännen Kelly ( Helen Hunt) blir stressad av hans effektiva utnyttjande av varje sekund.

Så hamnar han efter en flygolycka på en Söderhavsö.

Regissören Robert Zemeckis lyckas utvinna mycket drama ur den vardagliga kampen för överlevnad.

Men snart handlar det mer om själen än kroppen. Mat och dryck finns, men ensamheten blir ett större hot mot hälsan.

"Cast away" lyckas göra enformigheten levande och även om tiden står stilla på ön gör den det inte i filmen. Zemeckis skapar fängslande bilder med små medel.

En man, en ö, vardagsliv. Det räcker långt.

(2000)

Canal+ Gul 16.00

Kina-syndromet

Thriller om en olycka vid ett kärnkraftverk. Kom ungefär samtidigt som Harrisburgläckan, vilket gav filmen extra trovärdighet. Jane Fonda och Michael Douglas är ett tv-team som gör reportage inne i reaktorn. Jack Lemmon i viktig biroll.

(The China syndrome, 1979)

TV 1000 Cinema 15.00