Filmtips 4 oktober

TV
Keanu Reeves spelar skicklig ung advokat som värvas från Florida till syndens näste Manhattan.

Djävulens advokat

Keanu Reeves är en skicklig ung advokat som får anställning hos den mystiske och mäktige Al Pacino. Han får makt och förmåner, men känner att något är fel när han värvats från Florida till syndiga New York.

Liknar "Firman", fast med hemska överdrifter. Och Pacino tar i så intrigen spricker.

Snyggt gjord och påkostad film, men mer löjlig än spännande.

Charlize Theron spelar Reeves hustru och i övriga roller syns bland andra Connie Nielsen som förförisk medarbetare och Craig T Nelson. Advokatens bibelläsande mamma spelas av Judith Ivey som varnar Reeves rollfigur för Manhattan.

I filmen går Reeves och Pacino på en boxningsmatch. Den gjordes inte för filmen utan var en riktig match i New York i oktober 1996 mellan Roy Jones Jr och Bryant Brannon.

En konstnär, Fredrick Hart, och en kyrka stämde producenterna för att ett verk i filmen liknar ett som Hart gjort. Det blev förlikning.

Regisserad av Taylor Hackford som gjort bland andra "En officer och en gentleman", "Vita nätter", "Dolores Clayborne" och "Proof of life".

(The Devil"s advocate, 1997)

SVT 1 21.00

Flykten från hönsgården

Mycket underhållande för alla åldrar, av gänget som gör "Wallace & Gromit". Höns försöker rymma i samma stil som i äventyrsfilmer från andra världskriget, korsat med Indiana Jones. Humor och värme när en amerikansk tupp ska hjälpa de engelska hönsen att fly(ga). (Chicken run, 2000) Canal+ Gul 15.40

Underhållande historia som är en spelfilm, men ändå känns dokumentär när den fångar uppståndelsen kring The Beatles genombrott. Och de skrev ett gäng fantastiska låtar direkt för filmen.

Richard Lester gav rock- filmen en egen stil med "A Hard days night".

(1964)

TV 1000 18.00

Mansfield park

Blandar begåvat Jane Austens roman med brev och anteckningar och skild-rar en kvinna med skrivlust i början av 1800-talet. Naknare passion och starkare känslor än i andra Austen-filmer. Frances O"Connor, Alessandro Nivola och Embeth Davidtz har huvudrollerna i Patricia Rozemas gripande drama.

(1999)

TV 1000 Cinema 19.00

Bröd och rosor

Ken Loachs första amerikanska film utspelas i Los Angeles, där Adrien Brody spelar fackföreningsman som engagerar städare. Om facklig kamp och solidaritet och svårigheten för många att välja mellan försörjning, familj och ideal.

(Bread and roses, 2000)

Canal+ 16.35