Filmtips 5 oktober

TV
Foto: FILM I VÄST
Isländskan Björk Gudmundsdottír spelar huvudrollen och har skrivit alla sångerna.

Dancer in the dark

Lars von Triers originella historia som väver samman en skakig vardag fångad med handkamera med märkliga musikalnummer. Som inte liknar några andra, fångade med massvis av kameror.

Björk spelar huvudrollen och har skrivit sångerna.

Hon är en fattig fabriksarbeterska i 1960-talets USA som sparar pengar till sin sons ögonoperation.

Hon har Catherine Deneuve och Peter Stormare som goda vänner och övar på "Sound of music" som de ska sätta upp.

Under arbetet i fabriken drömmer hon sig bort i spektakulära sång- och dansnummer, som kan börja med maskinernas dunk eller ett godståg som rullar fram.

Till sist blir det problem med pengarna hon gömt och "Dancer in the dark" är en mycket sorglig historia som kan få känsliga personer att gråta.

Den kvinnliga huvupersonen är en slags andlig kamrat till Bess i "Break-ing the waves" eller den äldre kvinnan i "Idioterna". Martyrer som offrar sig för andra.

Filmen vann Guldpalmen i Cannes, ett beslut som möttes av både jubel och burop. (2000)

SVT 2

21.15

Adam & Eva

Björn Kjellman och Josefin Nilsson i underhållande äls-kar/älskar-inte-komedi.

Hannes Holm och Måns Herngren skojar med äktenskapets våndor, reklamfilm och lite till.

Hon vill gifta sig och få barn, han vill fortsätta ett friare liv. Och han frestas av en tonårig barnvakt som är med på en familjefest.

Det blir trubbel i paradiset och i fortsättningen får Adam kämpa för sin kärlek.

Tintin Anderzon är mycket bra som hans kompis.

Hannes Holm och Måns Herngren började först göra tv tillsammans. Efter flera framgångsrika serier bio- debuterade de med "En på miljonen".

Deras tredje film tillsammans blev "Det blir aldrig som man tänkt sig" och tidigare i år kom "Klassfesten" som nu finns på video/ dvd. (1997)

TV 4

21.00

Blow-up

Sex, mode, rock´n´ roll och mord. Michelangelo Antonionis 1960-talsfilm utspelas i swinging London och handlar om en modefotograf ( David Hemmings) som tror sig bli vittne till ett mord. Kan ett fotografi vara lösningen på thrillern? Snårig och ojämn, men bra skådisar: Vanessa Redgrave, Sarah Miles och Jane Birkin. (1966) TCM 22.00

Inleds med passion när framgångsrike kompositören och dirigenten Martin ( Sven Wollter) möter försteviolinisten Barbara ( Viveka Seldahl). Båda bryter upp från äktenskap med vuxna barn. När han får alzheimer prövas förhållandet. Bille Augusts film bygger på Ulla Isakssons självbiografiska roman. (2001)

Canal+

20.00

Modesty Blaise

Filmad serietidning som tar sig själv på lagom mycket allvar. Fortfarande kitsch och kult som på 1960-talet. Det finns en charmig oskuld över filmen, hur tuff den än vill vara. Och Modesty Blaise är en kaxig hjältinna. Med mycket sevärda Monica Vitti, Dirk Bogarde och Terence Stamp. (1966)

TV 4

23.05

ARTIKELN HANDLAR OM