Filmtips 6 oktober

TV
Foto: GAUMONT
Milla Jovovich i titelrollen. Fransyskan Jeanne d"Arc brändes på bål den 30 maj 1431, 19 år gammal.

Jeanne d´Arc

Luc Besson måste vara världens barnsligaste regissör. Åtminstone på den tekniskt skickliga nivå han befinner sig.

Han kan göra proffsigt underhållande filmer som "Nikita" och "Leon". Men innehållet? Han fångade franska tonåringar med gymnasiala "Det stora blå" och hittade på intrigen till "Det femte elementet" när han var 15 år.

Han är alltså inte rätt filmare att fånga den religiöst och politiskt laddade historien om Jeanne d"Arc. I stället har han gjort en konventionellt korkad actionfilm om den franska legenden, på engelska dessutom.

Tyvärr är den trist även som action. Lång och långsam.

Milla Jovovich är inte heller rätt person för huvudrollen. Ibland lyser hennes oerfarenhet igenom och de känslostarka scenerna fungerar dåligt.

Lika tokigt blir det när ett proffs som Dustin Hoffman dyker upp mot slutet i en kort sekvens. Han är hennes samvete som hon ser i en av sina syner.

Kvar finns några blodiga slag, när fransmännen ska slå tillbaka de engelska styrkorna. 1400-talet som rollspelslek, ett matiné-äventyr med gapiga militärer och skumma makthavare. I bakgrunden intrigerar Faye Dunaway som styvmor för att styra den veke kungen John Malkovich. (Messenger: The Story of Joan of Arc, 1999)

TV 3

21.00

Måndag hela veckan

Bill Murray som cynisk väderpratare. En självupptagen diva som skickas till en småstad för att rapportera om den årliga ceremonin när ett murmeldjur ska förutsäga vädret. Han vill därifrån så fort som möjligt, men han och teamet blir insnöade i stan och när han vaknar nästa morgon är det samma dag. Och så upprepas det. (Groundhog day, 1993)TV 1000 Cinema 19.00

Allting går fel och det blir väldigt roliga pinsamheter när Ben Stiller möter sina svärföräldrar. Robert De Niro är komiskt skräckinjagande som tråkig och krävande svärfar. Stiller gör bort sig, så det blir plågsamt kul. (Meet the parents, 2000)

Canal+

21.10

The Straight Story

Sann historia. Fantastiske Richard Farnsworth (79 år när filmen gjordes) spelar den 73-årige Alvin Straight som efter ett häftigt gräl och många års tystnad åter vill träffa sin bror. Sissy Spacek är mycket bra som dottern. Ganska rakt berättad för att vara i regi av David Lynch, och han får in några udda knorrar. (1999)

TV 1000

18.00

Röd makt

Richard Gere gnisslar tänder så man ser käkmusklerna mala innanför kinden. Han stirrar kisande mot horisonten för att behärska sin ilska.

Jo, hans två favorituttryck används flitigt i "Röd makt". Han spelar en advokat som representerar ett internationellt tv-bolag. Om en sådan är hjälten kan ni tänka er hur hemska skurkarna är.

Han är i Kina för att skriva under ett viktigt kontrakt, men plötsligt vaknar han upp med ett lik och grips för mord. Rättegången verkar mest bli symbolisk. Även hans vackra försvarsadvokat tycker att han ska erkänna.

Men han vill bevisa sin oskuld. Så det blir en rättegångsfilm, låt gå med vissa avvikelser eftersom det kinesiska juridiska systemet inte liknar det amerikanska, eller för den delen det svenska.

Filmen är väl en sorts protest mot den kinesiska diktaturen - Gere är en sympatisör till Dalai lama vars Tibet Kina marscherade in i - men till sist blir det ändå en ganska normal rättegångsthriller. Med överraskande vändningar och avslöjanden i sista minuten. (Red corner, 1997)

TV 4

21.00