Filmtips 7 oktober

TV
Foto: WILLMAR ANDERSSON FILM AB
Tatsuya Nakadai heter skådespelaren i mitten i Masaki Kobayashis samurajdrama.

Harakiri

Bitvis mycket brutalt drama om japanska samurajer och heder. Här finns bland annat en obehaglig scen när en ung samuraj ska försöka ta sitt liv med hjälp av en slö bambukäpp i stället för ett vasst svärd.

Svartvit film, mycket vackert filmad av regissören Masaki Kobayashi (1916-1996) som gjorde flera filmer med fredsbudskap under 1950- och 1960-talen.

Den här är en som nådde internationell uppmärksamhet och fick juryns specialpris i Cannes 1963.

Filmen utspelas 1630 när det blivit fred i Japan och många samurajer är därför utan jobb och försörjning. De blir kringvand-rande "ronin", fattiga och förnedrade.

Huvudpersonen är en sådan som söker sig till huset Iyi för att begå harakiri och bevara sin heder.

Men väl där får han, och vi, höra en historia om en ung samuraj och dennes beklämmande öde. Ett långt och mäktigt drama om stolthet och hämnd. (Seppuku, 1962)

SVT 2

22.40

The Contender

Välspelad politisk thriller med Joan Allen som kanske blir vicepresident i USA. Jeff Bridges är presidenten som ska välja kandidat. Gary Oldman är mycket bra och nästan omöjlig att känna igen som intrigerande politisk motståndare. Sevärt, som den onda sidan av tv-serien "Vita huset". (2000)

TV 1000 Cinema

23.00

Philadelphia

Tom Hanks spelar en advokat i Philadelphia som får sparken från sitt jobb när det avslöjas att han är hiv-smittad. Han stämmer sin gamle arbetsgivare och företräds av Denzel Washington, som också han har fördomar mot aidssjuka och smittorisk. Det är ett gripande drama och regissören Jonathan Demme (När lammen tystnar) berättar det lågmält. (1993)

TV 1000

15.20

Erin Brockovich

Verkliga händelser om en kontorist ( Julia Roberts) på ett advokatkontor som tar fram fakta i miljöskandal. Albert Finney spelar hennes chef i kampen mot ett mäktigt storföretag. (2000)

TV 1000

17.20

Brott i sol

Svensk thriller av Göran Gentele om ett mord i en skärgårdsvilla. Bra skådisar ( Birger Malmsten, Gunnel Broström, Ulf Palme) men gammaldags intrig av den där sorten där alla misstänkta samlas i ett rum på slutet.

Huvudpersonen är Harry (Birger Malmsten) som vi möter efter flera års sjukdom och problem.

Han har kommit tillbaka till Stockholms skärgård och minns dramatiska händelser i det förflutna.

Vi får se vad som händer då, i kärlek och svartsjuka där också Margareta Fahlén, Jan Molander och Curt Masreliez är inblandade. Någon har dött och det är dags att tvinga den skyldige att avslöja sig.

Filmen bygger på en pjäs av Staffan Tjerneld och spelades på Dramaten 1946. Där regisserades den av Göran Gentele som sedan filmdebuterade med "Brott i sol". (1947)

SVT 1

14.35

ARTIKELN HANDLAR OM