Filmtips 8 oktober

TV
Foto: TERRAFILM
Efter häxbränningen tog hennes själ sin tillflykt till en gravid kvinna och det ofödda barnet" Allt enligt en gammal sägen.

Flickan och djävulen

En svensk "Exorcisten"?

Nåja. Men det handlar om en gammal sägen som säger att när en häxa bränns flyr hennes själ in i en gravid kvinna och det ofödda barnet. Så kan häxorna leva vidare.

Den här filmen tror på det. Så det här är ingen skildring av gammal vidskepelse utan en film som faktiskt tar häxjakt och djävulen på allvar. En märklig upplevelse.

Gunn Wållgren spelar den unga Karin som bär det onda inom sig. Hon stöttas av Stig Järrels gårdfarihandlare som egentligen är djävulen.

Filmen är regisserad av Erik "Hampe" Faustman och utomhusscenerna i filmen är inspelade i Bjuråker och Ljusdal i Hälsingland.

Det blev bråk kring filmmusiken, sedan producenten Lorens Marmstedt blev missnöjd med Moses Pergaments specialskrivna stycken. Bland annat kortades en bit i inledningen, och rakt igenom tyckte regissören och producenten att kompositören inte förstod att filmmusiken skulle illustrera scenerna.

Det blev en tidningsdebatt i frågan på senhösten 1944. (1944)

SVT 1

14.30

Titus

Anthony Hopkins som krigare möter drottningen Jessica Lange i en blodig vendetta som slår fram och tillbaka med allt grövre och värre vapen.

Våldtäkt, utskuren tunga, pastej bakad på offer.

Mycket välspelad version av Shakespeares drama med fantastiska bilder. (1999)

TV 1000

22.10

Det nya landet – the movie

Den mycket bra tv-serien i långfilmslängd. Manus av Peter Birro och Lukas Moodysson, regi av Geir Hansteen Jörgensen. Om två flyktingar som ger sig av från förläggningen i Skåne och hamnar på en resa genom svenska landskap och klasser. De hinner ändra uppfattning om vårt land. (2000)TV 1000 20.00

Originell film av bildberusade Terry Gilliam (Monty Python, De 12 apornas armé). Dyster historia med Jonathan Pryce som tilltufsad tjänsteman och bland andra Robert De Niro, Bob Hoskins och Michael Palin i mindre roller. (1985)

TV 1000

2.00

Dej ska jag ha

Doris Day har rollen som jazzsångerskan Ruth Emming som startade sin karriär på 1920-talet. James Cagney spelar rollen som hennes våldsamme älskare, gangs-tern Martin "The Gimp" Snyder i en annorlunda biografi över en artist. Med Cameron Mitchell. (Love me or leave me, 1955)

TCM

20.00