Skådisen som kom in från kylan

Rob Lowe är bäst igen

TV

Han var uträknad och bortglömd. I dag står Rob Lowe stark och på måndag börjar en helt vanlig arbetsdag

i ”Vita huset”.

Foto: Warner bros

Okej. Döv på höger öra.

Men i övrigt var gudarna sällsynt generösa med gåvor. Rob Lowe kunde kalla sig fotomodell redan som ung pojke och var fortfarande i tonåren när han fick en roll i Francis Coppolas ”The Outsiders” (1983).

När Rob på en och samma gång var tuff och öm och slets mellan polaren (James Belushi) och kärleken (Demi Moore) i ”Härom natten” (1986) hade han världens tonårstjejer i sitt våld.

Rob har sagt så här om den tiden:

– När jag var ung och galen. Då var jag ung och galen. Kan vara tufft nog att bara vara i tonåren och tjugoårsåldern. Lägg till det berömmelse, pengar, att alla dörrar öppnas för dig i alla sammanhang, att alla du möter säger dig att du är det största som hänt, och det kan vara receptet till en katastrof. Det finns bokstavligt talat folk som inte överlevt det.

Rob Lowe överlevde det.

Han överlevde också en sexskandal (han spelade in en porrvideo med sig själv samt en ung kvinna och dömdes för det till 20 dagars samhällstjänst).

1990 gjorde han sitt kanske mest övertygande rollporträtt som den sadistiske sociopaten Alex i thrillern ”Bad influence”.

Ja, och att han är Sam Seaborn i ”Vita huset” och får en miljon per avsnitt för besväret, det känner ni till. Men kanske kände ni inte till det här: det amerikanska magasinet Peoples läsare har röstat fram honom till titeln en av världens 50 vackraste människor.

Rob Lowe är aktuell i ”Vita huset” som har säsongsstart på måndag 22.40 på SVT 1.

Tore S Börjesson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM