Filmtips 10 oktober

TV
Foto: tristar pictures
Mel Gibson spelar en veteran som ägnar sig åt skumma affärer i Fjärran Östern.

Air America

Misslyckad actionkomedi med Mel Gibson och Robert Downey Jr.

Historien utspelas under Vietnamkriget. Filmtiteln, "Air America", är namnet på CIA:s eget flygbolag - ett bolag som dock officiellt inte existerar, då det används till skumma affärer som knark- och vapensmuggling.

Robert Downey Jr spelar helikopterpiloten som kör planet, Mel Gibson är veteranen som i många år har sysslat med illegala affärer i Fjärran östern.

Det var, kanske, tänkt som en satir i samma anda som "M*A*S*H".

Regissören Roger Spottiswoode hade några år tidigare gjort en vass och samhällskritisk thriller om USA:s inblandning i inbördeskriget i Nicaragua, "Under fire".

Men det här blev bara" en form av larvig buskis. Åsa-Nisse och Klabbarparn i lite tjusigare förpackning, på äventyr i Vietnam och Laos, ungefär. Filmen blev heller ingen större publik- succé.

Trots detta kom faktiskt en tv-serie med samma namn och stil året efter, fast då förstås med andra skådespelare framför kameran: Lorenzo Lamas och Scott Plank.

(1990)

Kanal 5 21.00

Magnolia

En av de bästa filmerna från senare år. Några människoöden i Los Angeles korsar varandra. Med Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, William H Macy, Melora Walters och Aimee Manns suveräna musik.

(1999)

TV 1000 Cinema 18.00

Järnkorset

Ett andra världskrigs-äventyr, för en gångs skull skildrat från tyskarnas sida. Typiskt nog var det just Hollywoodrebellen Sam Peckinpah (1925-1984), känd för våldsamma filmer som "Det vilda gänget" (1969) och "Straw dogs" (1971) som valde den annorlunda vinkeln.

Året är 1943. Platsen Sovjetunionen. En tysk bataljon håller på att duka under, bland annat på grund av interna strider"

Peckinpah har en bra rollista med James Mason (1909-1984), James Coburn, Maximilian Schell och David Warner. Och de spektakulära actionscenerna berhärskar han, naturligtvis, suveränt.

Men för honom själv var inspelningen ett helvete. Han söp och knarkade och bråkade ständigt om pengar med filmens tyske producent.

Överblivna krigsscener från Peckinpahs film användes för övrigt ett år senare i Fassbinder-filmen "Maria Brauns äktenskap".

(Cross of iron, 1977)

Kanal 5 0.30

Ängeln på sjunde trappsteget

Alan Parkers filmversion av Frank McCourts prisbelönade roman om en familj i 1930-talets Irland, tyngda av fattigdom och den katolska kyrkans strikta regler. Emily Watson som hårt prövad mamma och Robert Carlyle som ansvarslös pappa är utmärkta, men regissören har inte riktigt fångat bokens galghumor.

(Angela"s ashes, 1999)

Canal+ Blå 21.35

Oro i kroppen

Tidig film för en då 25-årig Warren Beatty. Han spelar en ung och stilig kvinnotjusare som förstör livet för ett antal kvinnor, särskilt kvinnan ( Eva Marie Saint, då 38 år) som verkligen älskar honom.

(All fall down, 1962)

TCM 22.00

ARTIKELN HANDLAR OM