Filmtips 11 oktober

TV
Foto: FILM I VÄST
Per Graffman spelar invandrad taxichaufför.

Före stormen

Ett ambitiöst men ojämnt svenskt drama av Reza Parsa.

Han är en av de mest lovande regissörerna i den nya generationen filmmakare och fick vid senaste Guldbaggegalan Ingmar Bergman-priset för sin kontroversiella kortfilm "Möte med ondskan" om en självmordsbombares tankar och känslor, precis innan han utför sitt djävulska dåd.

Regissörens första långfilm handlar också, delvis, om terrorism.

Den berättar två historier från Sverige, just nu.

Om en 12-årig pojke ( Emil Odepark) som mobbas i skolan.

Och om en taxichaufför ( Per Graffman, mycket bra!) som är invandrare, gift med en svenska ( Maria Lundqvist) och har två barn.

En dag hinner det förflutna ifatt honom och han får ett uppdrag av terrorister som han känner sig tvingad att utföra.

Det finns beröringspunkter mellan de två historierna, och båda huvudpersonerna tvingas tänka över om de ska bruka våld.

Det är starkt, fängslande och utmärkt spelat, men terrorist-historien har logiska luckor och tappar därför i trovärdighet.

Ändå - en klart sevärd film.

(2000)

SVT 1 21.00

Skandalen

Underhållande amerikansk tv-film som utspelas i Los Angeles cyniska advokatbransch.

Efter kändisrättegångar som de mot O J Simpson och Heidi Fleiss vet folk numera att det lika mycket handlar om att manipulera medierna som att skipa rättvisa.

Här spelar James Garner en kändis-advokat som ska försvara en sexig skådespelerska ( Gina Gershon) åtalad för mord. En ung advokat ( Ed Kerr) som blir indragen i fallet utnyttjas av alla. Med Kathleen Turner och Mary-Louise Parker i viktiga biroller.

(Legalese, 1999)

TV 4 23.25

Det fjärde protokollet

Spännande spionthriller efter Frederick Forsyths roman. Michael Caine är en brittisk agent som ska stoppa en atombomb som ryssarna tänker spränga vid en amerikansk militärbas. (The Fourth protocol, 1987)

TV 1000 22.10

Invincible

Hyfsad tv-action med övernaturliga inslag om kampen mellan det goda och det onda. Med Billy Zane och ovanligt påkostade effekter. Regissören har tidigare gjort avsnitt av tv-serier som "Profiler" och "C S I".

(2001)

Canal+ 18.30

Sju år i Tibet

Deprimerande drama där Brad Pitt spelar Heinrich Harrer, österrikisk äventyrare och nazist. När han skulle bestiga en bergstopp i Himalaya 1939 blev han tillfångatagen, hamnade i fångläger, flydde och blev god vän med en ung Dalai lama i Tibet.

(Seven years in Tibet, 1997.)

TV 1000 20.00

ARTIKELN HANDLAR OM