Filmtips 12 oktober

TV
Foto: TRIANGELFILM
Maria Doyle Kennedy, Brendan Gleeson och Angeline Ball i triangeldrama.

Generalen

John Boormans spännande drama om en gangsters uppgång och fall.

Historien har verklighetsbakgrund.

Martin Cahill ( Brendan Gleeson) var mytomspunnen som en slags Robin Hood som stal från de rika - och gav till sig själv!

Han föddes och växte upp i arbetarstadsdelen Hollyfield i Dublin. Var småbrottsling som tonåring, ägnade sig åt betydligt grövre inbrott och rån som vuxen och till sist fick han IRA emot sig, samtidigt som han hela tiden hade en envis polis (J on Voight) efter sig.

Även privatlivet var rörigt: till exempel tillät hustrun att han hade hennes syster som älskarinna.

De båda kvinnorna spelas av Maria Doyle Kennedy och Angeline Ball, båda kända från "The Commitments".

John Boormans film, gjord i svartvitt, är mer komedi än det egentligen var i verkligheten: de som drabbades av Martin Cahills kriminella utsvävningar hade nog lätt för att hålla sig för skratt.

Kultfakta: Regissören John Boorham hade för många år sedan inbrott i sitt hus på Irland - och inbrottsjtuven var just Martin Cahill!

Han stal guldskivan som regissören hade fått för filmmusiken med den berömda banjoduellen i "Den sista färden".

(The General, 1998)

SVT 2 21.15

Tillsammans

Lukas Moodyssons underbara komedi om ett progg- kollektiv på 1970-talet. Fantastiskt skådespeleri av bland andra Michael Nyqvist, Lisa Lindgren, Gustaf Hammarsten, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg och Ola Norell.

(2000)

I Los Angeles utan karta

Kärleksdrama av Mika Kaurismäki som utspelas i utkanten av Los Angeles filmbransch.

Richard ( David Tennant) är en ung skotsk begravningsentreprenör med författardrömmar. När han i hembyn möter turisten Barbara ( Vinessa Shaw), en servitris med skådespelarambitioner, blir det kärlek vid första ögonkastet.

På vinst och förlust drar han till Kalifornien. En ständigt påtänd hippie och musiker ( Vincent Gallo) blir hans ciceron i filmstaden.

Inget mästerverk, snarare en charmig bagatell. Och Johnny Depps medverkan är en av filmhistoriens mest finurligt uttänkta cameoroller.

(L A without a map, 1998)

SVT 1 0.20

Sjätte sinnet

Originell thriller som blev en enorm publiksuccé.

Bruce Willis är barnpsykologen som får en speciell kontakt med en märklig, rädd och förvirrad åttaåring, fullständigt genialt spelad av Haley Joel Osment.

Bra skådisar även i övriga roller, främst Toni Collette som pojkens mamma.

Filmen liksom smyger sig på, man sugs in i den bisarra stämningen. Regissören M Night Shyamalan har sedan dess gjort "Unbreakable" och bioaktuella "Signs".

(The Sixth sense, 1999)

Kanal 5 21.00

Ronin

En "ronin" var, enligt legenden, en samuraj utan ledare. Dagens motsvarighet är legoknektarna. Här spelar Robert De Niro, Stellan Skarsgård och Jean Reno före detta spioner som tillsammans utför ett uppdrag i Frankrike. Rörig intrig, men sensationella biljaktsscener.

(1998)

ZTV 21.55