Filmtips 13 oktober

TV
Foto: TRISTAR PICTURES
Casper Van Dien med en hotande jätteinsekt.

Starship troopers

Krigsfilm med soldater i kamp mot jätteinsekter. Det är inte alls så fånigt som det låter.

Främsta skälet är fantastiska data-animerade effekter i samma stil som i "Jurassic Park"-filmerna.

Andra skälet är regissören Paul Verhoevens sinne för ironi och svart humor. Vi känner igen det från hans andra science fiction-filmer som "Total recall" (1990) och "RoboCop" (1987).

"Starship troopers" utspelas också i framtiden, i ett fascistiskt samhälle. Jorden hotas av jättelika insekter som krossar allt som kommer i deras väg. Filmen följer en trupp soldater längst ned på rangskalan. Sådana som får gå först i stridslinjen och som ibland iskallt offras av de högre militärerna.

Mycket medvetet gör Verhoeven anspelningar på Nazityskland i det samhälle som skildras i filmen. De höga militärerna har naziliknande kläder, han har plankat scener rakt av från Leni Riefenstahls propagandafilmer och många av skådespelarna ser precis så "ariska" ut som de gjorde på nazisternas propaganda-affischer.

På ett sätt är "Starship troopers" som en gammaldags krigsfilm. Första tredjedelen skildrar hur hjälten Johnny Rico ( Casper Van Dien) tar värvning och tränas till soldat. Sedan skickas han och de andra i plutonen till fronten. På ett annat plan är filmen mycket modern. Män och kvinnor är helt jämlika, soldater av olika kön duschar till och med tillsammans (så fick "Basic instinct"-regissören in lite naket här också).

Efter upptakten är det en suveränt gjord action för hela slanten. Specialeffekterna, främst de dataanimerade insekterna, får dinosaurierna i "Jurassic Park"att framstå som snälla husdjur.

(1997)

TV 4 21.00

Tess

Roman Polanskis drama som gjorde den då 21-åriga Nastassja Kinski, före detta flickvän till regissören, till stjärna. Bygger på Thomas Hardy-romanen "Tess av d"Urberville" om en flicka som växer upp under svåra förhållanden i 1800-talets England. Trefaldig Oscarsvinnare - för foto, kläder och scenografi.

(1979)

Canal+ 14.40

You can count on me

Starkt, gripande familjedrama, prisbelönat vid många filmfestivaler. Laura Linney (Truman show) spelar en ensamstående mamma vars liv kör ihop sig när hon har en romans med sin gifte chef ( Matthew Broderick) och får besök av sin strulige bror ( Mark Ruffalo). Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll och manus.

(2000)

Canal+ Gul 21.00

O brother, where art thou?

Bröderna Coens roliga komedi om tre fångar ( George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson) på rymmen i 1930-talets amerikanska sydstater. Fräckt filmat och massor av svängig country- och bluegrass-musik.

(2000)

TV 1000 Cinema 19.00

Jurassic park

Steven Spielbergs actionfilm om dinosaurier som löper amok i en nöjespark på en ö utanför Costa Rica. Bygger på Michael Crichtons bok "Urtidsparken" och handlar om hur man har framställt dinosaurier med hjälp av miljontals år gamla DNA-molekyler. Tunn intrig, men fantastiska specialeffekter.

Med Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, Samuel L Jackson och Richard Attenborough.

(1993)

TV 3 21.00