Filmtips 15 oktober

TV
Foto: TOUCHSTONE PICTURES
Richard Gere och Julia Roberts i publiksuccé.

Pretty woman

Filmen som gjorde Julia Roberts, då 23 år, till stjärna.

Hon spelar en prostituerad som plockas upp av en mångmiljonär ( Richard Gere) som låter henne genomgå en askungeliknande förvandling, så att han ska kunna ha med henne som sällskap vid några affärsmiddagar.

Arrangemanget ska vara i en vecka. Men gissa vilka som blir kära i varandra...

Stor publiksuccé runt hela världen. Roxette hade med låten "It must have been love" i en nyckelscen, något som säkert bidrog till deras världsgenombrott.

Visst, man kan se det som en saga. Men själv tycker jag att det är en (om än välgjord) rätt vedervärdig historia. Som en reklamfilm för prostitution.

Kultfakta: På affischen för filmen är det Julia Roberts ansikte, men modellen Shelley Michelles kropp.

Hon har även lånat ut sin kropp som "body double" till Kim Basinger och Barbra Streisand.

(1990)

TV 3 21.00

Stormvarning utfärdad

Klassisk thriller som utspelas på ett hotell i Florida, där en gangster ( Edward G Robinson, 1893-1973) håller gästerna ( Humphrey Bogart, 1899- 1957, Lauren Bacall med flera) som gisslan.

(Key Largo, 1948)

TCM 20.00

Betty tur & retur

Underhållande komedi med Renée Zellweger. Hon spelar en servitris som är förälskad i en doktor i en tv-såpa. Morgan Freeman spelar en gangster som blir förälskad i henne. Fiktion och verklighet sammanstrålar på ett väldigt originellt sätt. Bra skådisar ( Chris Rock, Greg Kinnear, Aaron Eckhardt) även i övriga roller.

(Nurse Betty, 2000)

Canal+ Blå 23.50

En sång för Martin

Bille Augusts kärlekshistoria, som också blev Viveka Seldahls (1944- 2001) sista stora filmroll. Filmen är inspirerad av Ulla Isakssons roman "Boken om E" som handlar om när hennes make blev sjuk.

Här spelar Sven Wollter en kompositör och Seldahl en violinist som drabbas av passionen på ålderns höst och blir ett par. Sedan börjar han få minnesluckor. Till sist förstår alla att han har alzheimer. Gripande och välspelat. Båda skådespelarna vann Guldbaggar.

(2001)

Canal+ Blå 20.00

Sköna Susanna och gubbarna

Underbar filmtitel på en riktig kalkonfilm. Erik Strandmarks (1919-1963) film, med honom själv i huvudrollen, är en märklig - och misslyckad - blandning av bibliskt äventyr och buskis.

"Susanna uthi Babylon" ingår i "Tillägg till Daniels bok".

Här har den bibliska historien om gubbarna i Babylon som åtrådde den vackra Susanna flyttats till en svensk bondby på 1800-talet.

Filmen ansågs så dålig att den inte ens fick premiär i Stockholm. Urpremiären ägde rum i Norrköping.

Titelrollen spelas av Anita Edberg. I övriga roller återfinns bland andra J ohn Elfström (1902- 1981), Adolf Jahr (1893- 1964) och Yngve Gamlin (1925-1995).

(1959)

SVT 1 14.30