Filmtips 16 oktober

TV
Foto: SONET FILM AB
Hill Harper och Donald McCann spelar ung amerikan respektive irländsk morbror.

Irländska hjärtan

Gripande och tänkvärd kärlekshistoria som utspelas på en liten ö utanför Irland.

Pierce Brosnan, vår tids agent 007, James Bond, har producerat filmen, där han har en liten men viktig biroll. Han spelar pubägaren Joe Brady, änkling och far till Aislin ( Aislin McGuckin).

Hon förälskar sig i den unge amerikanen Chad ( Hill Harper) som är där och hälsar på sin morbror, farmaren Tony ( Donald McCann), den enda släkting han har, sedan mamman, som utvandrade till USA för många år sedan, dog.

Men de ungas kärlekshistoria uppskattas inte av farmaren och pubägaren som avskyr varandra på grund av något som hände för länge sedan.

Tänkvärd historia om hur folk fördömer sådant de själva har gjort fel.

Nu har dessa två människor chansen att inte upprepa samma misstag en gång till"

Det är vackert, gripande, med bra skådespeleri.

(The Nephew, 1998)

SVT 1 22.00

Vykort från drömfabriken

Skildring av livet bakom kulisserna i Hollywood. Meryl Streep är skådespelerskan som har problem med droger, med pojkvännen ( Dennis Quaid) och - framför allt - med relationen till sin mor ( Shirley MacLaine), en firad Hollywoodstjärna. Gene Hackman har en färgstark biroll, som regissör. Bygger på "Stjärnornas krig"-stjärnan Carrie Fishers delvis självbiografiska roman.

(Postcards from the edge, 1990)

ZTV 20.00

Proof of life

Amerikanskt drama om kärlek, oljeaffärer och kidnappning.

Meg Ryan spelar hustrun till den kidnappade mannen ( David Morse) som en tuff gisslanförhandlare ( Russell Crowe) ska försöka få fri. Han blir i sin tur förälskad i gisslans hustru"

Spännande och hyfsat realistiskt.

Men filmen floppade och regissören Taylor Hackford skyllde, kanske med viss rätt, det på att Ryans och Crowes egen korta kärleksaffär fick mer uppmärksamhet än själva filmen.

(2000)

Canal+ Gul 21.00

Mamy Blue

Viveka Seldahls (1944-2001) näst sista huvudroll på film. Skruvat drama där hon spelar en kvinna som råkat ut för en stor tragedi, uppenbarligen har blivit lite knäpp efter det och som nu beter sig märkligt mot både barn och en man ( Göran Engman från "Skärgårdsdoktorn") som hon träffar.

(2000)

Canal+ 16.40

Die hard – hämningslöst

Tredje "Die hard"-filmen borde snarare ha haft undertiteln "sanslöst". För den blir mer osannolik ju längre den pågår.

Som väl de flesta potentiella tv-tittare redan vet är John McClane ( Bruce Willis) en halvt alkoholiserad polis med trassligt privatliv som alltid råkar hamna på fel plats.

I den första filmen bekämpade han terrorister i en skyskrapa i Los Angeles, i den andra legosoldater på Washingtons flygplats.

Då var han en motvillig hjälte, medveten om riskerna. Här har han förvandlats till en dumdristig Schwarzenegger-typ som tål hur mycket stryk som helst.

Jeremy Irons är terroristen som hotar bomba New York sönder och samman. Samuel L Jackson gör en tam parodi på sin "Pulp fiction"-roll, som en butiksägare i Harlem som av en slump blir partner med McClane.

Inledningen är fräck med en vansinnesfärd genom Central Park och längs New Yorks gator, som slutar i tunnelbanan.

Men överdrifterna och de logiska luckorna gör att det aldrig blir spännande.

(Die hard with a vengeance, 1995)

TV 3 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM