Framgången gav henne svår ångest

Nu är Sanna Bråding tillbaka - som Siri i "Skeppsholmen"

TV

"Tre kronor" blev hennes genombrott. Men framgången tog hårt på Sanna Bråding.

- Jag fick en fruktansvärd prestationsångest, jobbade och tränade hysteriskt. Successivt började kroppen paja, säger hon.

Foto: HANNA TELEMAN
kroppen orkade inte Sanna Bråding berättar nu hur hon var nära att knäckas i början av sin karriär. "Jag fick sömnproblem och dåliga värden. Läkarna sa att jag skulle sjukskriva mig." I kväll medverkar Sanna i nya tv-serien "Skeppsholmen".

Sanna Bråding, 22, syns nu i tv varje torsdag som webb-designern Siri i tv-serien "Skeppsholmen". Men de flesta känner nog igen henne från Icareklamen eller som Tanja i "Tre kronor".

Rollen som Tanja fick hon redan som 15-åring.

Det var roligt och spännande men innebar också att livet ändrades dramatiskt.

- Fram till dess hade jag tagit rätt lätt på saker men plötsligt drabbades jag av en fruktansvärd prestationsångest. Alla var ju bättre än jag, hade pluggat eller jobbat jättelänge, säger Sanna Bråding.

Prestationsångesten ledde till att hon ställde högre och högre krav på sig själv i samma takt som självförtroendet sjönk.

Hög feber i flera veckor

- Jag kände mig jättedålig och började plugga och träna hysteriskt, flera timmar om dagen samtidigt som vi spelade in "Tre kronor". Att ha kontroll blev en flykt.

Hetsen fortsatte. Gymnasiet, dubbeljobb, träning. Först nu, sju år senare, börjar Sanna Bråding hitta tillbaks till sig själv igen.

- Jag fick sömnproblem och dåliga värden. Successivt började kroppen paja. Läkarna sa att jag skulle sjukskriva mig, mina depåer var slutkörda.

I februari bestämde sig Sanna Bråding för att dra i bromsen. Kroppen svarade med att ge igen.

- Jag låg i 40-graders feber i veckor och först då började jag förstå hur jag hade levt.

Nu törs hon satsa igen

Men sakta har energin återvänt och nu är Sanna Bråding beredd att satsa på skådespeleriet igen. Efter den populära Icareklamen fick hon erbjudande om rollen som Siri i "Skeppsholmen".

- Det känns jättebra. Och nu vet jag vad jobbet innebär och var jag har mig själv, säger hon.

Webb-tv: Skeppsholmen från insidan

”Josefin Bjelke” visar de rum du inte får se på tv.

Karin Lindstedt