Dramaserien ”Stora teatern” – Malins comeback i SVT

1 av 2 | Foto: Lina Olsson
TV

Malin Berghagen-Nilsson har vi inte sett särskilt ofta i tv sedan hon var med i ”Rederiet” för några år sedan.

Men nu kommer hon som teaterstjärnan Sonja i SVT:s fyrdelade drama ”Stora teatern”.

– En underbar roll. Jag känner igen mig själv i Sonja, säger Malin.

DRAMA

”Stora teatern” Tisdag SVT 1 21.30

”Stora teatern” är en serie med mycket humor och en hel del absurditeter – utan att för den skull vara någon sitcom med slapstickrepliker. Av Sveriges Television beskrivs den så här:

”...fylld med maktspel, förälskelser, erotik och intriger”.

Låter nästan som en såpa, eller..?

– Nej, jag fick inte alls känslan av det under inspelningarna för ett år sedan. Jag vet ju vad såpa vill säga eftersom jag varit med i ”Rederiet” ett helt år. Det är mer av en gedigen dramakomedi. Lite spännande genom att regissören Richard Looft vågar filma som han själv vill. Det är nog rätt mycket en blandning av scenisk teater och musikvideons snabba tempo, säger Malin.

– Antingen gillar man den här serien mycket eller så tycker man att den är väldigt annorlunda.

Du själv spelar Sonja. Beskriv henne.

– Sonja har jobbat på Stora teatern sedan hon var väldigt ung. Hon är teaterns kvinnliga stjärna som nu är orolig för att det ska komma in nya unga 18-åringar som får de stora paradrollerna som Ofelia och Julia. Hon är mellan 35 och 40 och är rädd för gapet där det inte finns några roller för henne. Det blir tyst ett tag.

– Sonja var väldigt omtyckt av den nyligen avlidne regissören. Då kände hon sig säker.

Här är det kanske dags att inflika att själva avstampet för handlingen i ”Stora teatern” är det faktum att den store regissören – Generalen, som han allmänt kallades – har dött. Stor sorg och förstämning utbryter i ensemblen som känner sig som en fårahjord utan den gode herden. Vad ska hända nu? Allt flyter.

Mitt upp i all denna förvirring kommer den unga vikarierande städerskan Fatima (Noomi Rapace) och blir betydligt viktigare än vad hon eller de övriga tänkt sig. Och teaterchefen Reino (Johan Rabaeus) försöker gripa tömmarna efter den döde Generalen (Thomas Hellberg) men stöter på intriger och maktspel som pyr under ytan.

Andra skådespelare som vi ser i serien är Lia Boysen (känd från Lukas Moodyssons hyllade tv-serie ”Det nya landet”), Magnus Roosmann, Björn Granath, Agneta Ekmanner, Emil Forselius, Per Oscarsson, Harriet Andersson, Harald Lönnbro och Ulf Friberg.

Den sistnämnde, som förresten för några år sedan spelade den manliga huvudrollen i Bille Augusts storfilm ”Jerusalem”, spelar Jan. Han är tillsammans med Sonja, har en hatkärlek till sitt skådespelaryrke och en begynnande medelålderskris.

Sammanfattningsvis beskriver Malin Berghagen-Nilsson sin Sonja-karaktär så här:

– Hon är en trygg och stabil dam. Sympatisk, ja rent av en god människa.

Sin fasta geografiska förankring i tillvaron har Malin, tillsammans med barnen och maken Tommy Nilsson, i mamma Lill-Babs Järvsö, i det härliga hälsingska skogs- och bergslandskapet med floden Ljusnan som en silverådra genom bygden.

Där startade hon för ett år sedan något som ligger henne lika mycket om hjärtat som skådespeleriet.

– Ett yogacenter. Jag har ju alltid varit intresserad av friskvård och att få människor att må bra. Jag har väl en dröm någonstans om att ha ett hälsohem dit människor kan komma. Så det här är väl en början till att förverkliga den drömmen. Vi har tillgång till en gammal gård i Järvsö med ett stall där timmer och träväggar och två bås är kvar. Ett medium berättade nyligen att det finns en stalltomte där också. Där har jag och några väninnor kurser, föreläsningar, yoga och afrikansk dans.

Vad är det för människor som kommer till er?

– Åh, det är alla åldrar. Den yngre generationen tycker mycket om yoga. Vi har mamma-yoga och bebis-yoga och åker ut till företag och lär ut yoga. Sjukvårdspersonal och lärare riktar vi också in oss på.

Och vad går det hela ut på? Hur ska man förhoppningsvis känna sig efter att ha gått på dina yogaövningar?

– Du kan lättare fokusera på saker och ting, du får ett lugn och får bort stressmoment. Men framför allt har vi många som har problem med ömma axlar och värk i leder, som mår mycket bättre sedan. Det är ett underbart arbete att kunna hjälpa människor bort från smärta.

Håller du själv på med yogaövningar?

– Ja, men jag har tagit det lugnt nu ett tag när jag har varit gravid.

Lille Isak är nyss kommen till världen och sitter i mammas famn och jollrar nytert medan intervjun pågår.

Är yoga ett behov för dig personligen?

– Ja, jag behöver yoga. Det ger sinnesnärvaro. Närvaro till mina barn, till mig själv, till min kropp, till min familj, till människor man möter. Man känner att man är här.

Yoga är ju inte bara kroppsövningar utan också nära kopplat till djup indisk livsfilosofi. Något sådant i dina kurser?

– Njaa, det är ingen religion vi lär ut. Men kanske en moralisk kod. I yogan ligger ju att du inte ska skada dig själv och inte heller skada andra människor.

Kan man säga att det handlar om att förädla sig själv?

– Ja, det tycker jag.

Från yoga till Järvsö. Vad betyder Järvsö för dig? Varför flyttade du dit?</>

– Järvsö är en plats av skönhet. Jag mår så bra att vara i Järvsö, det är så sinnligt, så otroligt vackert. Och så är det en trygghet för att jag har min mormor, Brita Svensson, där.

Hon lever fortfarande?

– Jadå, hon är 85 år. Jag bor granne med henne.

Vad betyder hon för dig?

– Allt. Vi är väldigt lika säger dom. När vi var barn och mamma jobbade var vi hos mormor. Hon är en förebild, i modersrollen är mormor den stora förebilden.

Mormor och naturskönheten?

– Jaa, jag tror det är viktigt att man hittar sina små oaser där man kan få stillhet.

Tommy Nilsson, din man, mår också bra där?

– Ja, han är nästan ännu mer Järvsörotad än jag är.

Han drabbades ju nyligen av en allvarlig sjukdom, lungemboli.

– Ja, fast tidningarna överdrev det där.

Konvalescent nu?

– Ja. Men han är mycket bättre nu.

Har yogan hjälpt dig att klara av den här svåra situationen?

– Ja, absolut. Men framför allt hjälpte yogan mig att lättare klara Isaks förlossning.

Det var en stor skillnad på mina tre tidigare förlossningar och den här. Smärtan är densamma, men den här gången fick den inte ta överhanden.

Isak är ditt fjärde barn. Blir det fler?

– Nej, nu räcker det bra.

Till slut en fråga om din pappa Lasse Berghagen som blivit en riktig kultfigur med ”Allsång på Skansen”. Tittar du på programmet?

– Jo, ibland. Och vi pratar ju ofta om det. Men jag har en hatkärlek till ”Allsång på Skansen”. Det är blandade känslor. Pappa ger ju många människor en oerhörd glädje. Men å andra sidan har jag inte fått se honom på hela sommaren.

Fakta Malin Berghagen-Nilsson:

Pelle Jacobsson