Återanvänd Hitchcockthriller

Bekännelsen

TV

Lögnen, hedern och plikten driver Alfred Hitchcocks thriller ”Jag bekänner” från 1952.

Nu återanvänder kanadensaren Robert Lepage den thrillern för en intelligent parallell.

I den första filmen får en präst under bikten reda på vem en mördare är, men kan inget säga. I den här, som delvis handlar om inspelningen av Hitchcocks film, är det en annan bikthemlighet som driver handlingen framåt. En man och hans bror försöker få reda på vem som är far till den utomäktenskaplige sonen.

De två filmerna flätas samman. Det är dock två filmstilar som inte helt självklart låter sig förenas.

En svartvit thriller med stora gester och ordentlig sensmoral, mot en intellektuell konstfilm som drar åt olika håll innan den cirklar sig in mot intrigens kärna.

Lothaire Bluteau är berättaren som försöker hjälpa sin ångestfyllde bror.

Han är lika bra som i ”Jesus från Montreal”, en uttrycksfull aktör som ger djup åt det här originella dramat. Med Kristin Scott Thomas. (Le Confessional, 1995/ rek 15)

Kanal 5 1.00

Batman

Michael Keaton är Läderlappen i den här svarta, läckert gjorda serietidningsversionen. Mixar specialeffekter med psykologi och bra musik av Danny Elfman.

Jack Nicholson är den minnesvärde skurken Jokern.

Tim Burton regisserade och skapar en snygg och spännande värld kring huvudpersonerna.

Michael Keaton gjorde ytterligare en film som den maskerade hjälten, ”Batman returns” 1992. Den var fortfarande bra, men sedan tog Val Kilmer över huvudrollen i ”Batman for-ever” 1995 och serien kördes i botten 1997 med ”Batman & Robin” 1997.

Då hade stackars George Clooney dragit på sig den svarta kåpan, medan Chris O’Donnell var Robin.

Från början är det en tecknad serie av Bob Kane. Den blev film första gången 1943, och då slogs Läderlappen och Robin mot japaner.

Den amerikanska tv-serien på 1960-talet blev en kultfrangång, inte minst för sin användning av pratbubblor och bildeffekter.

Den här ”Batman” försökte göra allt tuffare, hårdare och svartare och filmen fick också 15-årsgäns på biograferna i Sverige. (1989/rek 15)

Kanal 5 21.00

Släkten är värst

Allting går fel och det blir väldigt roliga pinsamheter när Ben Stiller möter sina svärföräldrar. Robert De Niro är komiskt skräckinjagande som tråkig och krävande svärfar. Stiller gör bort sig, så det blir plågsamt kul. (Meet the parents, 2000)

Canal+ Gul 22.30