Ängel vill uppleva kärleken

Änglarnas stad

TV

Vemodig romantisk komedi med Nicolas Cage och Meg Ryan. Hollywood-version av Wim Wenders ”Himmel över Berlin”, men filmerna liknar inte varandra mer än i grundidén. En ängel vill bli människa för att uppleva kärleken.

Ex-ängeln Dennis Franz ger råd, precis som Peter Falks rollfigur i den första filmen. Meg Ryan är läkare i filmen, och tydligen hade Wenders ursprungligen tänkt sig att den kvinnliga huvudrollen i hans Berlin skulle vara just läkare. I den här filmen håller änglarna till kring ett bibliotek i Los Angeles.

I en annan viktig roll som ängeln Cassiel syns Andre Braugher som vi sett som polis i tv-serien ”Uppdrag mord”.

”Änglarnas stad” är regisserad av Brad Silberling som gjort mest tv-serier, bland andra ”På spaning i New York” med Dennis Franz. Silberling filmdebuterade med ”Casper” 1995 och är snart bioaktuell med ”Moonlight mile” med Dustin Hoffman. (City of angels, 1998/

rek 11)

SVT 1 21.00

Scarface

Våldsam gangsterfilm med Al Pacino som kubansk flykting som bygger upp brottsvälde i Florida. Med mycket våld och mycket narkotika.

Pacino är mycket bra. Michelle Pfeiffer har en biroll som hans uttråkade kvinna, vilken han behandlar mer som en trofé än en älskad. Hans maktgirighet och missbruk blir hans undergång.

Manus av Oliver Stone, regi av Brian De Palma, som är en duktig hantverkare med stor kunskap om filmhistorien.

Han har flera gånger härmat Hitchcock som han beundrar mycket och barnvagnsscenen i trappan i ”De omutbara” tog han från ”Pansarkryssaren Potemkin”, som en hyllning.

”Scarface” är en modern variant av 1930-talsfilmen, som då handlade om Al Capone. Den totalförbjöds i Sverige och hade premiär, klippt, först 1944.

Den här är också mycket brutal, i synnerhet en inledande scen med motorsågsmord. Det finns några likheter med 1930-talsfilmen, men det här är i stort en annan historia. (1983)

TV 3 22.00

High fidelity

Roligt om rock och romantik, med en utmärkt John Cusack i huvudrollen som skivbutiksägaren som söker upp alla gamla flickvänner för att få veta vad som gick fel. Utmärkt musik och kul. (2000)

TV 1000 Cinema 19.00