Fantasi om ett tvillingpar

Föräldrafällan

TV

En fantasi om tvillingar som av en slump möts på sommarläger i östra USA, ovetande om den andres existens.

Annie bor i London med rika mamma modedesigner. Hallie bor i Kalifornien med rika pappa vinodlare. De beslutar sig för att lura föräldrarna och byta platser efter sommaren. Samt att återförena föräldrarna.

”Föräldrafällan” är en nyinspelning av komedin från 1961. Allt är som det brukar vara och händer i precis den ordning man väntar sig. Byggs bit för bit, som när en Ikea-missbrukare sätter ihop sin nittonde Billy-bokhylla.

Det som ändå ger ”Föräldrafällan” charm och gör den uthärdligt underhållande är skådespelarna. Både Dennis Quaid och Natasha Richardson har varm utstrålning som de gulliga föräldrarna, och vad som en gång fick dem att ta beslutet att sära tvillingarna vid födseln förklaras aldrig. Men det är en fantasi. Helt frikopplad från verkligheten.

Till det hör också att tvillingarna spelas av samma flicka, Lindsey Lohan, som behärskar båda varianterna av engelska och några avarter däremellan. Tack vare modern teknik kan hon spela mot sig själv utan att skarvarna syns.

”Föräldrafällan” är rakt igenom proffsigt sammanfogad. Man behöver inte bry sig åt varken det ena eller andra hållet.

Regissören Nancy Meyers har tidigare gjort nyinspelningar av ”Brudens far”-filmerna. Det här är i samma anda, fast inte lika roligt. (Parent trap, 1998)

TV 4 21.00

She’s all that

Lite äkta kärlek, lite hångel, lite klasskamp. När det fina Los Angeles-pluggets kvinnliga snygging Taylor (Jodi Lyn O’Keefe) gör slut med den manliga snyggingen Zach (Freddie Prinze Jr) för att bli ihop med en odräglig MTV-stjärna (Matthew Lillard, från ”Scream”) arrangerar hans kompisar ett elakt vad: Kan Zach, med sin charm, utstrålning och popularitet, förvandla vilken trist brud som helst till skolbalens drottning sex veckor senare?

Valet faller på Laney (Rachael Leigh Cook), konstnärstyp i solbrillor med nördbrorsa (Kieran Culkin) och en pappa (Kevin Dillon) som städar rikemansungarnas pooler.

Gissa vilka som blir kära i varandra på riktigt?

Så långt följer filmen alla kända mallar för genren. Men det finns bra saker i ”She’s all that”, främst de två unga huvudrollsinnehavarna. Och Kevin Dillons ömsinta porträtt av en ensamstående pappa som vill att barnen ska ha det bra i livet. (1999/ barntillåten)

Kanal 5 21.00

Italienska för nybörjare

Mycket underhållande kärleksfilm som också skildrar en massa trasiga människor med problem. Men alla trådar förs samman i den här charmiga danska filmen som blev succé på bio även i Sverige. (Italiensk for begyndere, 2000)

Canal+ 20.00

ARTIKELN HANDLAR OM